Horvátországban is keresd a helyi fajtákat!

Fotó: Adam Wilson / Unsplash

Válassz bort biztos kézzel Horvátországban

Ugyanúgy, mint ahogy egy külföldi is csodálkozva bámul a magyar borlapok kadarkáira, csókaszőlőire, számunkra is lehet "kínai" egy horvát borlap. Segítünk eligazodni!
Ha fehérre szomjazol: Malvazija Istarska

Leggyakoribb szőlőfajták Horvátországban

Fotó: Wine Folly

Horvátország második leggyakoribb szőlőfajtája az Isztrián őshonos malvazija istarska, amit legnagyobb részben itt is termesztenek (az első írásos emlék a szőlőről 1385-ből származik). A fajta genetikailag különbözik a Görögországban és Olaszországban termesztett különböző malvasiáktól és a dalmát malvasija bubrovačkától is, ugyanakkor megtalálható az észak-olaszországi Fruili régióban, ahol malvasia istrianának hívják. Mindig fajtabor készül belőle, ami jellemzően zöldes árnyalatú, virágos jegyekkel. A fajtából készült fehérborok összesen 27 ezüst- és aranyérmet hoztak el a 2019-es Decanter World Wine Awardsról. (Érdekesség, hogy Horvátország legnagyobb mennyiségben termesztett fajtája a graševina, azaz magyarul olaszrizling.)

Vörös élvezet: Teran

A teran a refosco szőlőcsalád tagja, melyet őshonosnak tartanak Isztrián és Szlovéniában (ahol refošk és terrano néven ismert), valamint Olaszországban (terrano), de nem rokona a refosco dal peduncolo rossónak. A teran szőlőfajta rendkívül kedveli a vasban gazdag vörösagyag talajt (terra rossa), ami megtalálható Isztria északnyugati részén, ahol széles körben termesztik. Fajtaborként és bordói fajtákkal házasítva is készítenek vörösbort belőle. Jellemzően magas savtartalommal bír.

Friss

Számos megoldás létezik kövér kedvenceink lefogyasztására

Az Egyesült Királyságban tartott kutyák több mint 50-, a macskák körülbelül 40 százaléka túlsúlyos vagy elhízott az Állateledel-gyártók Szövetsége (Pet Food Manufacturer Association) felmérése szerint – írja a Haszon Magazin.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk