Válassz bort biztos kézzel Horvátországban
Fotó: Adam Wilson / Unsplash

Horvátországban is keresd a helyi fajtákat!

Válassz bort biztos kézzel Horvátországban

Ugyanúgy, mint ahogy egy külföldi is csodálkozva bámul a magyar borlapok kadarkáira, csókaszőlőire, számunkra is lehet "kínai" egy horvát borlap. Segítünk eligazodni!
Ha fehérre szomjazol: Malvazija Istarska

Leggyakoribb szőlőfajták Horvátországban

Fotó: Wine Folly

Horvátország második leggyakoribb szőlőfajtája az Isztrián őshonos malvazija istarska, amit legnagyobb részben itt is termesztenek (az első írásos emlék a szőlőről 1385-ből származik). A fajta genetikailag különbözik a Görögországban és Olaszországban termesztett különböző malvasiáktól és a dalmát malvasija bubrovačkától is, ugyanakkor megtalálható az észak-olaszországi Fruili régióban, ahol malvasia istrianának hívják. Mindig fajtabor készül belőle, ami jellemzően zöldes árnyalatú, virágos jegyekkel. A fajtából készült fehérborok összesen 27 ezüst- és aranyérmet hoztak el a 2019-es Decanter World Wine Awardsról. (Érdekesség, hogy Horvátország legnagyobb mennyiségben termesztett fajtája a graševina, azaz magyarul olaszrizling.)

Vörös élvezet: Teran

A teran a refosco szőlőcsalád tagja, melyet őshonosnak tartanak Isztrián és Szlovéniában (ahol refošk és terrano néven ismert), valamint Olaszországban (terrano), de nem rokona a refosco dal peduncolo rossónak. A teran szőlőfajta rendkívül kedveli a vasban gazdag vörösagyag talajt (terra rossa), ami megtalálható Isztria északnyugati részén, ahol széles körben termesztik. Fajtaborként és bordói fajtákkal házasítva is készítenek vörösbort belőle. Jellemzően magas savtartalommal bír.

A figyelmetekbe ajánljuk