Ugyanúgy, mint ahogy egy külföldi is csodálkozva bámul a magyar borlapok kadarkáira, csókaszőlőire, számunkra is lehet "kínai" egy horvát borlap. Segítünk eligazodni!
Ha fehérre szomjazol: Malvazija Istarska

Leggyakoribb szőlőfajták Horvátországban

Fotó: Wine Folly

Horvátország második leggyakoribb szőlőfajtája az Isztrián őshonos malvazija istarska, amit legnagyobb részben itt is termesztenek (az első írásos emlék a szőlőről 1385-ből származik). A fajta genetikailag különbözik a Görögországban és Olaszországban termesztett különböző malvasiáktól és a dalmát malvasija bubrovačkától is, ugyanakkor megtalálható az észak-olaszországi Fruili régióban, ahol malvasia istrianának hívják. Mindig fajtabor készül belőle, ami jellemzően zöldes árnyalatú, virágos jegyekkel. A fajtából készült fehérborok összesen 27 ezüst- és aranyérmet hoztak el a 2019-es Decanter World Wine Awardsról. (Érdekesség, hogy Horvátország legnagyobb mennyiségben termesztett fajtája a graševina, azaz magyarul olaszrizling.)

Vörös élvezet: Teran

A teran a refosco szőlőcsalád tagja, melyet őshonosnak tartanak Isztrián és Szlovéniában (ahol refošk és terrano néven ismert), valamint Olaszországban (terrano), de nem rokona a refosco dal peduncolo rossónak. A teran szőlőfajta rendkívül kedveli a vasban gazdag vörösagyag talajt (terra rossa), ami megtalálható Isztria északnyugati részén, ahol széles körben termesztik. Fajtaborként és bordói fajtákkal házasítva is készítenek vörösbort belőle. Jellemzően magas savtartalommal bír.

Friss

Kiderült, mi okozza az északi fényt

Bár az északi fény a világ talán leglátványosabb természeti jelensége, kialakulásának okával eddig nem voltak teljesen tisztában a tudósok. Egy frissen közölt tanulmányban viszont úgy tűnik, sikerült leírni, hogy mitől alakulnak ki az északi égbolton megjelenő kék, zöld és lila hullámzások.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.14.

Hétfő reggel Jaoquin Phoenix gondolatait idézzük, aki a kitartás fontosságára hívja fel a figyelmünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept

Ha még nem próbáltad, itt az ideje elkészítened ezt a bársonyos, hűsítő gyümölcslevest!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk