Vajon milyen lehet egy igazán érett bor íze? Tényleg jobb az évek elteltével, mintha csak tegnap erjesztették volna? A Wine Folly most megadta a választ.


A boros online magazin szakemberei összehasonlítottak egy pohár 4 éves, és egy pohár, ugyanabból a szőlőfajtából (merlot) készült 28 éves vörösbort. Az eredmény meglepő volt, elég csak a két vörös nedű árnyalatait megfigyelni.

A fiatalabb bor színe élénk vörös, intenzív rubinszínű, míg öregebb társa az évek során barnásabb, gránátosabb árnyalatúvá vált.

A képet elnézve felvetődik a kérdés: Melyik lehet a finomabb?

Bár a mondás úgy tartja, „érett, mint a jó bor", ez valójában csak az esetek 3 százalékában, a komoly érlelési potenciállal bíró, gyűjtésre szánt borok esetében igaz, hiszen manapság a pincészetek elsősorban azonnali fogyasztásra szánt borokat készítenek. Ezek a borok éretlennek tűnhetnek, ha az ideális fogyasztási időpontjuk előtt bontjuk ki őket. Ízük valóban a korral nemesedik, és csak jó néhány év után, átlagosan a 16. évnél érik el teljes potenciáljukat – már ami a csúcs-merlot-kat illeti.

A figyelmetekbe ajánljuk