Kubai rum és szivar

Tilos az amerikaiaknak kubai szivart és rumot fogyasztani

Ott ütöttek, ahol a legjobban fáj. De az Egyesült Államokban sem lehet kellemes a szivar- és rumkedvelő közönségnek.


Az amerikaiak többé nem vásárolhatnak kubai szivart, kubai rumot és nem tartózkodhatnak kubai szállodákban – jelentette be Donald Trump elnök tegnap a Fehér Házban. A most bevezetett új amerikai szankciók teljesen megszüntették a külföldre utazó amerikaiak engedélyét, hogy Kuba leghíresebb árujából behozhassanak az országba, illetve megtiltották, hogy a kubai tulajdonban lévő szállodákban szálljanak meg. Mivel a szállodák döntő többsége állami tulajdonban van, ezért lényegében az amerikai állampolgárok csak Airbnb lakásokat foglalhatnak ezentúl.

Az új törvény mától, azaz szeptember 24-től lépett életbe.

A szankció nem csak Kubában tiltja a szivar és rum vásárlását az amerikaiak számára, hanem tilos lesz behozni az Egyesült Államok más, Kubával szabad kereskedelmet fenntartó országokból, például Kanadából, az Egyesült Királyságból vagy Mexikóból. (Az amerikaiak már régóta tiltják a kubai szivar és rum vásárlását az internetről vagy postai úton.)

Unsplash/hannah cauhepe

Pedig az Egyesült Államokban nem volt ennyire zord az élet a kubai szivart kedvelőknek: Az Obama-adminisztráció Kubával folytatott „pozitív elkötelezettségének" részeként jelentősen enyhültek a kubai szivar vásárlásának korlátozásai . Az Obama-korszak politikája szerint az amerikaiak akár 100 szivart (körülbelül négy doboz – a szerk.) hozhattak vissza vámmentesen, mindaddig, amíg „személyes használatra" és nem kereskedelmi célra használták. Ezekkel a folyamatokkal szakítottak most teljesen az USA.

Megszállni sem lesz egyszerű Kubában: már közel 422 szállodát és szálláshelyet tett tiltólistára a külügyminisztérium.

Trump a döntését azzal indokolta, hogy nem akarja, hogy amerikai dollárok finanszírozzák a kubai rezsimet. De inkább az a közelgő elnökválasztással lehet magyarázni, hiszen Floridában jelentette be az új törvényt, és a Dél-Floridában élő kubai és venezuelai közösségek eddig is nagyon jól fogadták az elnök szankciós döntéseit, ráadásul eddig egyetlen republikánus politikus sem nyert elnökválasztást floridai győzelem nélkül Calvin Coolidge elnök 1923-as győzelme óta.

A figyelmetekbe ajánljuk