Ahogyan a Magyar Mezőgazdaság beszámol róla cikkében, Barna Zsuzsanna a New York Times-t lapozgatva kapott inspirációt ahhoz, hogy addigi életét hátrahagyva Norvégiába költözzön, ahol részt vett az ottani szőlőtermesztés és borkészítés kísérletében. Az aranyérmes borok után úgy döntött, hogy saját lábára áll és belevágott egy önálló borászat megvalósításába.
Kedvező klímaváltozás
Ettől északabbra már nincsen szőlő
fotó: Magyar Mezőgazdaság
Ugyan Norvégiában nem minden szőlőfajta érik be, az elmúlt 100 évben lezajló hőmérsékleti változásnak köszönhetően egyre több fajtával lehet már itt is foglalkozni. Zsuzsanna másfél hektárt művel, ahova elsősorban hidegtűrő fajtákat ültetett, úgy, mint solaris, bacchus, riesling, zöldveltelíni, de cabernet franc-t is telepített.
Mindeközben pedig épül a borászat is. Ugyan a norvég borpiaci szabályozások nem engedélyezik a helyi értékesítést, Zsuzsanna bizakodó. Úgy gondolja, hogy a brit kapcsolatainak köszönhetően ki tudja építeni export piacát is, hiszen hatalmas marketingértékkel bír egy olyan bor, amely a világ legészakabban fekvő szőlőterületéről származik.