Sztálin jegyzetel

A legenda szerint a náci Németország elől rejtegette őket Joszif Sztálin.


Azt eddig is tudtuk, hogy Sztálin egészen rugalmasan kezelte a kommunizmus fogalmát, ha a saját igényeiről volt szó. Most egy Ausztráliában megjelent könyv járt utána annak a legendának, mely szerint a szovjet pártfőtitkárnak léteztek rejtett borospincéi Grúziában.

A „Sztálini borospincék" című könyvet John Baker, ausztrál borkereskedő írta. Azt még nem tudni, hogy itthon is megjelenik-e, de egy egészen részletes leírást tartalmaz a szerző vad útjáról Grúziában.

Egy belsős forrás javaslatára Baker és üzleti partnere Tbiliszibe, Grúzia fővárosába utaztak azzal a reménnyel, hogy kiderítenek valamit az addig még nem bizonyított sztálini pincészetekről, ahol többek között nagy értékű bordeaux-i borok is megtalálhatóak.

A könyv borítóját Adam Laszczuk tervezte

Facebook/Stalin's Wine Cellar

A legenda szerint a pincék valaha II. Miklós orosz cáré voltak. Az 1917-es orosz forradalom után állami tulajdonba kerültek, majd később, Sztálin hatalomra kerülése után a diktátor gyakorlatilag egyedül birtokolta őket.

Bakerék forrásai azt állítják, hogy a második világháború idején, az 1940-es évek elején Sztálin a legértékesebb borokat szülőhelyére, Grúziába – az akkori Szovjetunió része – költöztette különböző földalatti pincékbe, hogy elrejtse a náci Németország elől.

Azonban, ahogy azt a könyvet publikáló Viking kiadó is megjegyezte, amikor Bakeréknek végül bemutatták a különleges borkészletet a címkék rossz állapotban voltak, és a háttérsztori is megkérdőjelezhető.

r\u00e9gi borok

Sok egyéb bor mellett, ezeket is feltárták Bakerék

Facebook/Stalin's Wine Cellar

Ugyanakkor vannak hivatalos információk, hogy a történelem folyamán valóban léteztek olyan borospincék, melyeket kifejezetten Sztálin kérésére ürítettek ki, vagy költöztettek el.

A könyvben részletes beszámolót olvashatunk mindezekről, reméljük hamarosan magyar kiadásban is.

(decanter)

A figyelmetekbe ajánljuk