1950. május, Tanóra egy bentlakásos iskolában

Magyar Fotó

Így kezdődött a tanév 70 évvel ezelőtt

Vége a nyárnak, újra iskolába kell menni. A járványhelyzet miatt biztosan egy teljesen szokatlan év veszi kezdetét mind a tanárok, mind a diákok számára. De milyen volt az iskolakezdés 70 évvel ezelőtt? Képgaléria!


Az MTI gyűjteményéből összeválogattunk pár képet az 1950-es tanévről.

Az idei tanévben biztosan nem lesznek zsúfolásig tele gyerekekkel a termek, illetve Sztálin-portré se fog lógni egyik iskolában se.

"Új tankönyveket kaptak az általános iskolák első osztályos tanulói" - 1950. szeptember

Magyar Fotó

Beiratkozás az iskolába 1950. Előtérben az új első osztályosok láthatók

Magyar Fotó

Bentlakásos iskola éttermében ebédelnek a diákok. "Az iskolák államosítása után több vidéki városban bentlakásos iskolákat szerveztek." 1950. május (Az országgyűlés 1948. június 16-án fogadta el az egyházi iskolák államosításáról szóló törvénycikket.)

Magyar Fotó

Ózd, 1950. szeptember, Avatóünnepség

Magyar Fotó

Tanóra egy falusi általános iskolában. A négyszemélyes padokban szorosan egymás mellett ülő kisdiákok a füzetükbe írnak. A tanítónő a gyermekek munkáját a padok között járkálva ellenőrzi - 1950. december

Magyar Fotó

Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 01.27.

Ott Anna életében (ahogy másoknál is) a laptop vette át a vezető szerepet a tárgyak közt 2020-ban, de szorosan ott van mögötte a listán a borospohár is. A művészeti vezető, kulturális menedzser erről is mesélt nekünk a Hamu és Gyémánt magazin téli lapszámában megjelent interjúsorozatban, ahol arra kértünk öt közéleti szereplőt, pakolják ki képzeletbeli táskájukból a tavalyi évüket meghatározó fontos tárgyakat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk