Fotó: Unsplash

Íme a bor, amit már Julius Caesar is ivott!

Hosszas kutatómunka eredményeként már tudjuk, milyen bort kedveltek az ókoriak

Az apró Elba szigeten lévő Nesos pincészet egy ezeréves borkészítési hagyományt élesztett újra: a szőlőt szüret után a tengerbe mártják, így készítenek belőle bort.


Az ókorban, a Római birodalom területén a felső tízezer luxuscikkének számító bor készítésének technikáját Antonio Arrighi borász hosszas kutatómunkát követően fedezte fel - számol be róla a Decanter Magazin.

A hideg áztatáshoz hasonló módszer lényege, hogy a szőlő a vízbe merítés során ozmózissal sót vesz fel. A fürtöket ezt követően a napon szárítják ki, és így sokkal gazdagabb ízvilágú gyümölcsöt nyernek. A tengeri só helyreállítja a savasabb szicíliai szőlőfajták pH-értékét, valamint konzerváló hatással is bír: a borokat így nem szükséges kénezni. Szintén fontos tényező, hogy az 56 napos tengervizes fürdő alatt a szőlő fenoltartalma is a duplájára nő, aminek számos pozitív élettani hatást tulajdonítanak.

A 2018-as szüretből csupán 40 palack született; a jelenleg még terrakotta edényekben pihenő 2019-es szüret eredménye viszont már nagyobb mennyiséget ígér.

Az ősi rituálé feltámasztása

Búvár meríti alá a szőlőszemeket

Fotó: Decanter

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk