boros poharak egymás mellett egy hordón

5 aranyszabály, hogy a megfelelő bort válasszuk ki az ételhez

Az ételek és borok párosítására vonatkozó tanácsok némelyike túlságosan szigorú lehet. Az igazság az, hogy nagyjából bármit ehetünk, amit csak akarunk, miközben egy teljesen tetszőleges bort kortyolgatunk. Persze akadnak olyan párosítások, amelyeket érdemes kerülni. És habár nincs kőbe vésett szabály, akad néhány jól bevált iránymutatás, amely segít abban, hogy felejthetetlen kulináris élményben legyen részünk. Íme 5 tipp az ételek és borok párosításához!


Pinot Noir: földes ízekkel párosítva

Unsplash

Az olyan földes alapanyagokkal, mint a gombával és a lencsével készült receptek remekül illenek az olyan vörösborokhoz, mint a Pinot Noir és a Dolcetto, amelyek nem túl testesek, de mégis tele vannak pikáns mélységgel. A Pinot gyakran ízletes a lazac mellé is, ami bizonyítja, hogy a vörösbor és a hal remekül megfér egymás mellett.

Ez is érdekelhet:Ezzel a 3 módszerrel tudod a legkönnyebben megmondani, hogy megromlott-e a bor

Chardonnay: nagyszerű zsíros halakhoz

Shutterstock

A selymes fehérborok – mint sok kaliforniai, chilei vagy ausztráliai chardonnay – jól passzolnak olyan kiadós halakhoz, mint a kardhal, vagy bármilyen tenger gyümölcséhez, amelyet gazdag mártással tálalnak.

Cabrnet Sauvignon: lédús vörös húsokhoz

Shutterstock

A kaliforniai Cabernet, a bordeaux-i és a bordeaux-i stílusú házasítások remekül illenek a steakekhez és a bárányhúsos ételekhez. A Cab szilárd tanninjai átvágják a zsírt és a fehérjét, amelyek kisimítják a tanninokat. Ez egy tökéletes szimbiózis minden egyes falatnál.

Pezsgő: tökéletes mindenhez, ami sós

Unsplash

Sok száraz pezsgő, mint például a brut pezsgő és a spanyol cava, valóban tartalmaz egy enyhe gyümölcsös édességet. Ez teszi őket különösen üdévé, ha sós ételekhez tálaljuk őket. A sült ételek gazdagságát és olajosságát is átvágják.

Olvasd el ezt is! 3+1 tengerentúli borkülönlegesség a hangulatos estékért

Száraz rozé: gazdag, sajtos ételekhez

Shutterstock

Egyes sajtok jobban illenek a fehérborhoz, mások pedig a vörösborhoz. Szinte mindegyikhez jól illik azonban a száraz rozé, amely a fehérbor savasságával és a vörösbor gyümölcsös jellegével rendelkezik. A rozé jól illik még a grillezett halakhoz is, valamint friss salátákhoz, sőt ízletes felvágottakhoz is.

(Food&Wine)

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk