borok

Egy kutatás szerint ez a borfajta segít az öregedő bőrön

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a mértékletes, mégis rendszeres borfogyasztás alapvetően pozitív egészségügyi hatásokkal járhat: egyrészt javítja a vérkeringésünket, erősíti a csontjainkat, de még a látásunk is jobb lehet. De mi a helyzet a bőrrel? Annak a minőségét is javítja, bár nem épp az a fajta, amire elsőre gondolnánk.


A thedrinksbusiness cikke szerint a Dr. Lindsey Christman által vezetett csapat egy 15 fős, középkorú nőkből álló csoportot vizsgált négy hónapon át. A résztvevők összesen 6 héten keresztül napi két pohár placeboitalt vagy alkoholmentesített bort kaptak. Ezt követően 3 hét szünetet tartottak, italokat váltottak, majd pedig további 6 héten át folytatták a kutatást.

A bor az Észak-Amerikában őshonos, Muscadine nevű szőlőfajtából készült. Ez a szőlőfajtát kereklevelű szőlőként is ismerik, és nem gyakran készül belőle bor. Ha mégis, felhasználásával általában trópusi ízvilágú, a csonthéjasok aromáit idéző tételeket tudnak előállítani – írja a Vince magazin.

Muscadine sz\u0151l\u0151

Muscadine szőlő

Shutterstock

Ezt is olvasd el! Meddig áll el egy bor?

Christman másik tanulmánya egereken tesztelte az italt, és kimutatta, hogy az alkoholmentesített bor részben megelőző és terápiás hatást fejtett ki a gyulladásos bélbetegségekkel szemben. Ebben a konkrét kísérletben pedig azt találták, hogy a résztvevők bőrének rugalmassága javult, ahogy a nedvességtartalma is.

A Medical News Today-nek nyilatkozva Christman elmondta, hogy

az alkoholmentesített muskotályborban található polifenolok csökkenthetik a proteáz-aktivációt. Ezek a proteázok felelősek az öregedéssel gyakran megfigyelhető rugalmasságvesztésért és a megereszkedés fokozódásáért.

Ez is érdekelhet: Sokszor kidobjuk, de ez a legjobb természetes ránctalanító

Boros\u00fcveg boros poh\u00e1rralShutterstock
Ezek az eredmények nem terjeszthetők ki az alkoholtartalmú borokra, mivel az alkohol új változót ad hozzá, és megváltoztathatja az eredményeket. Ezenkívül az alkoholmentesítés folyamata megváltoztatja a bor általános kémiai összetételét. Azonban ez a tanulmány azt sugallja, hogy a muscadine bor polifenoljai potenciálisan javíthatják a bőr állapotát, így lehet esély ugyanezekre az eredményekre az alkoholos borral is

– magyarázza az alkoholmentesség okát a kutató, aki tehát bizakodó a kutatás további eredményeivel kapcsolatban.

A borban lévő polifenoloknak egyébként számos pozitív egészségügyi hatása lehet számunkra, persze, ha az italt mértékkel fogyasztjuk. A korábban felsoroltakon túl, többek között javítják a szexuális egészséget férfiaknál és nőknél egyaránt.

A figyelmetekbe ajánljuk