ránc, ránctalanítás, öregedés

A legújabb kutatás meglepő eredménye.


A ráncok eltűntetésére a legkülönbözőbb praktikákat vetettek be az évezredek alatt. Az első bőrfeszesítő krémet egy görög fizikus alkotta meg 1800 évvel ezelőtt. Ő vizet, olívaolajat és méhviaszt kevert össze, és az így kapott hűsítő zsíros krémet helyezték az ókori görög nők az arcukra és a testükre – írja a Vince.

A felmérések alapján az emberek nagyon félnek az öregedés külső jeleitől. Ugyanis 2020-ban az öregedésgátló szerek globális piacának értéke 58,5 milliárd dollár (körülbelül 22 ezer milliárd forint) körül mozgott, ez a szám pedig 2026-ra 88,3 milliárd dollárra (körülbelül 33 ezer milliárd forint) is ugorhat.

Az Oregoni Állami Egyetem (Oregon State University) kutatóinak legújabb felfedezése alapján, úgy tűnik, hogy létezik egy olyan halfaj, ami öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis képes megakadályozni a ráncok kialakulását. csendes-óceáni vékonybajszú tőkehal (Merluccius productus) bőrében lévő zselatin azonban képes megőrizni a bőr fiatalságát.

en.wikipedia.org
A hal bőséges erőforrás, magas tápanyagtartalma régóta ismert. A mostani kutatásban viszont azt szerettük volna megtudni, milyen potenciális előnyök rejlenek az általában melléktermékként kezelt és kukába dobott halbőrben

– nyilatkozta Jung Kwon, az Oregon State’s Seafood Research & Education Center adjunktusa.

A tanulmány során azt találták a kutatók, hogy ez a halfajta képes bizonyos szintig újra aktiválni a bőrsejteket, ezzel megakadályozva az UV-sugárzás által okozott károkat. A hal pikkelye ráadásul antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, ami ráerősít minderre.

Az eredmények biztatóak, de természetesen további vizsgálatokra van még szükség.A figyelmetekbe ajánljuk