bor vörös bor szőlő

A boros szakújságírókat leginkább azzal szokták faggatni, vajon meddig áll el egy bor? Ez persze sok tényezőtől függ, de általánoságban elmondható: az üvegtől és a fogyasztótól is függ.


Vannak, akik jobban szeretik az érett, komplex aromákat és ízvilágot. Mások azonban a gyümölcsös, vibráló és intenzív illatokat keresik.

Általánosságban elmondható azonban, hogy az olcsóbb kategóriájú boroknál nem érdemes pár hónapnál tovább állni hagyni a borokat. Az is elmondható, hogy a mai borokat úgy csomagolják, hogy azt azonnali fogyasztásra szánják. A termelők ugyanis azt feltételezik, hogy a borokat fogyasztásra vásárolják, tehát nem tartogatják őket sokáig, akár 1-2 héten belül elfogyasztják.


A vörös borokat érdemes érleltetni

sz\u0151l\u0151 \u00e9rett

unspalsh.com/Nacho Domínguez Argenta

Tradicionálisan inkább a vörös borokat szokták érleltetni, és ezeknek a boroknak előnyére is válik a folyamat. A tölgyfában érlelt Bordeaux, Burgundy, Barolo esetén az a feltételezés, hogy időre van szükségük ahhoz, hogy érlelődjenek a tanninjaik. De egyébként még a bordeaux-inak is van gyümölcsösebb verziója, amit érdemesebb hamarabb elfogyasztani. Hacsak nem igazán drága borokat vásárolsz, érdemes 3-5 éven belül elfogyasztani a borokat, attól függően milyen évjáratról van szó, állítja a matchingfoodandwine.com cikke.

​A fehér borok

feh\u00e9r bor chips bor \u00e9tel

https://unsplash.com/Denise van der Heide

A fehér boroknál kevésbé jellemző a hosszan tárolás, sok fehér bornak lesz olajos az íze idővel. A Hunter Valley és a rizling típusoknak azonban jót tesz az idő. A Loire chenin blancs pedig idővel inkább mézszerű íz érzetét adja.

A borok tárolása

Az évjárat és bortípus mellett a tárolásra kell még nagyon odafigyelni ahhoz, hogy sokáig fogyasztható maradjon a bor. Ha bortárolóban és szobahőmérsékleten tároljuk a bort, az nem fog annyi ideig elállni mintha pincében, hűvös helyen tartanánk, kontrolált körülmények között.


A figyelmetekbe ajánljuk