czinki tamás

Egy nagyon nehezen teljesíthető szakértői vizsgát tett le Czinki Tamás sommelier. Ráadásul ő az első magyar, aki megszerezte a Master Sommelier címet.


bor bork\u00f3stol\u00e1s

Unsplash/ Louis Hansel @shotsoflouis

A Court of Master Sommeliers vizsgáját a világon alig háromszázan teljesítették eddig. Olyannyira nehéz ez a megmérettetés, hogy volt év, amikor 25 főből 24 ember megbukott. Czinki régóta Angliában él, jelenleg a Michelin-csillagos Northcote étteremben dolgozik.

A borszakértő elárulta, a vizsga összesen három fordulóból állt. Az elméleti ismeretek mellett komoly gyakorlati tételeknek is meg kellett felelnie.

„Az elmélet körülbelül 100 kérdésből áll, ami nem csak borok, de pezsgők, likőrök, borrégiók részleteit is tartalmazhatja. Majd kóstolás és borelemzés következik, végül pedig éttermi szituációkat kell megoldani. A három részt három év alatt kell teljesíteni, ha nem sikerül, akkor lenullázódik az egész"

– árulta el a Telexen megjelent interjúban, aki azt is hozzátette, hogy jelenlegi munkahelyén is mindennapi kihívásokkal kell szembenéznie:

„Konkrét napirend nincs, mindig adódik egy új kihívás: lehet, hogy bemegyek és előadást tartok a vendégeknek a bor-étel párosításról, aztán borlapot írok, de az is, hogy menükóstolással kezdek vagy épp egy rendezvényre ajánlok bort, nagyon változatos munka"


A figyelmetekbe ajánljuk