vegán, paleo, egészséges élelmiszerek

9 élelmiszer, amit nyugodtan fogyaszthatsz, ha lejárt a szavatossága

Egy kicsit körülményesebbnek kell lenni velük, de az ellenőrzések után a lenti élelmiszerek bátran fogyaszthatóak a lejáratuk után is.


Az első cikkünkben már bemutattuk azokat az élelmiszereket, amelyeket tilos megenni a szavatossági idő lejártával. A Vince most bemutatta azokat az ételeket, amelyeket bátran fogyaszthatunk.

Tej

tej \u00e9s s\u00fcti

Unsplash/Brian Suman

A pasztörizálás épp a káros baktériumok elpusztítását szolgálja, mégis újabb baktériumok jelenhetnek meg, különösen akkor, ha a tej túl sokáig van a hűtőn kívül. A „minőségét megőrzi a csomagoláson látható időpontig” egy tej esetében nem sokat segít. Egyszerűbb a klasszikus módszer: szagoljunk bele és kóstoljuk meg fogyasztás vagy használat előtt.

Ha savanyú, akkor megromlott. De egy kis kóstolásba nem halunk bele.

​Bogyós gyümölcs

gy\u00fcm\u00f6lcs

Unsplash/Mae Mu

Itt se számít a lejárati idő. A perdöntő, megjelent-e a penész a gyümölcsön. Ha igen, akkor mehet a kukába az egész, mivel a magas nedvességtartalom miatt átterjedhetett az összesre, ami még szabad szemmel nem látható.

Ha nincs penész, akkor a lejárat után is fogyasztható a gyümölcs.

Nyers csirke

csirke

Unsplash/Claudio Schwarz

A vákuumcsomagolt nyers csirkét ajánlott a vásárlástól számított 1-2 napon belül feldolgozni, de bőven előfordulhat, hogy utána is használható.

Ha a termék nem síkos, nincsen rossz szaga, akkor még nincs baja. Arra különösen figyelni kell, hogy a csirkét mindig a többi élelmiszertől elkülönítve, elzárva (zacskó, doboz) tároljuk a hűtőben, mert előfordulhatnak rajta kórokozók (például szalmonella), ami érintkezéskor átterjedhet.

Spenót

spen\u00f3t

Unsplash/chiara conti

Jó alap lehet a lejárati dátum, de érdemes jobban figyelni a levelek fonnyadását. Ezután már semmiképp ne együk meg őket nyersen.

Ha már barnulnak és nyálkássá válnak, akkor mehet a kukába.

Kenyér

szeletelt keny\u00e9r

Unsplash/Jude Infantini

Amíg nincs rajta penész, addig fogyasztható. Ha mégis, akkor ne csak a penészes részt dobjuk ki, hanem az egészet. A kenyér porózus, ezért máshol is beindulhattak már káros folyamatok, amik szabad szemmel még nem láthatók.

Konzerv

konzervek

Unsplash/Helinton Fantin

Lehet, hogy bejárta a világot a történet, amikor a tudósok felnyitottak egy 40 éves kukoricakonzervet, ami teljesen friss volt; mi azért ne kísérletezzünk másfél évnél idősebb paradicsomkonzervvel és 5 évnél idősebb egyéb konzervvel.

Azokat a konzerveket, amelyeken kidudorodást látunk, vagy ereszt, ne együk meg.

Héjas földimogyoró

mogyor\u00f3

Unsplash/Isai Dzib

Ha nem avas és puha, lejárat után is megehető. Ha viszont a penész legkisebb jele is feltűnik; vagy elszíneződött, netán összefonnyadt vagy törött a burok, akkor kuka. A szállítmányok szigorú ellenőrzésen szoktak átesni, de nem árt az óvatosság: ha ugyanis egy rossz mégis bekerül a készletbe, az rákkeltő aflatoxint termelhet.

Szalámi

szal\u00e1mi \u00e9s bor

Unsplash/Ilona Frey

A szeletelt szalámi és sonka 3-5 napig is jó a felbontás után. A rúd szalámi viszont jóval tovább: bőven a lejárat után is fogyasztható, ha nincs megkezdve. Itt a héjon látható fehér penésztől sem kell megijedni, hiszen az a hagyományos velejárója a téliszaláminak és némelyik sonkáknak is.

Tojás

toj\u00e1s

Unsplash/Jakub Kapusnak

Ha lejárt a tojás, akkor vízpróbával eldönthető, hogy jó-e még: ha pohár vízbe törve lemegy a víz aljára, akkor rendben van, ha a tetején lebeg, akkor mehet a kukába.

A figyelmetekbe ajánljuk