Ezekkel a könnyen és gyorsan elkészíthető mártásokkal egy szempillantás alatt ízletesebbé és változatosabbá tehetjük ételeinket.
Besamel mártás
A besamel mártás a francia alapmártások egyike, ami talán sokak jól ismerhetnek. És valóban pofonegyszerű az elkészítése!
Hozzávalók:
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítése:
A vajat felforrósítjuk, majd belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön elkezdjük pirítani. Amikor habzik, hozzáadjuk a felforrósított tejet, és gyorsan összekeverjük. Körülbelül két percig forraljuk, amikor pedig elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Hagymamártás
Hozzávalók:
- 3 fej vöröshagyma
- 5 dkg margarin
- 1 ek mustár
- 1 ek liszt
- 1.5 dl fehérbor
- 1.5 dl víz
- 1 db húsleveskocka
- őrölt fehérbors
- szerecsendió
- 1.5dl főzőtejszín
- olaj
A hagymát felkockázzuk, ezt követően pedig kevés olajon elkezdjük párolni. Ha már félig megpárolódott, hozzáadjuk a margarin felét, majd tovább pároljuk. Pár perc után meghintjük a liszttel és hozzáadjuk a leveskockát, a fűszereket és jól összekeverjük, ezután felengedjük a borral és a vízzel. Puhára pároljuk, majd leturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a maradék margarint és a tejszínt.
Sajtmártás
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 1 ek liszt
- 20 dkg reszelt sajt
- só
- őrölt fehérbors