sajtmártás, mártás

Ezekkel a könnyen és gyorsan elkészíthető mártásokkal egy szempillantás alatt ízletesebbé és változatosabbá tehetjük ételeinket.


Besamel mártás

A besamel mártás a francia alapmártások egyike, ami talán sokak jól ismerhetnek. És valóban pofonegyszerű az elkészítése!

Hozzávalók:

  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítése:

A vajat felforrósítjuk, majd belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön elkezdjük pirítani. Amikor habzik, hozzáadjuk a felforrósított tejet, és gyorsan összekeverjük. Körülbelül két percig forraljuk, amikor pedig elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Hagymamártás

Hozzávalók:

  • 3 fej vöröshagyma
  • 5 dkg margarin
  • 1 ek mustár
  • 1 ek liszt
  • 1.5 dl fehérbor
  • 1.5 dl víz
  • 1 db húsleveskocka
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió
  • 1.5dl főzőtejszín
  • olaj
Elkészítése:

A hagymát felkockázzuk, ezt követően pedig kevés olajon elkezdjük párolni. Ha már félig megpárolódott, hozzáadjuk a margarin felét, majd tovább pároljuk. Pár perc után meghintjük a liszttel és hozzáadjuk a leveskockát, a fűszereket és jól összekeverjük, ezután felengedjük a borral és a vízzel. Puhára pároljuk, majd leturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a maradék margarint és a tejszínt.

Sajtmártás

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 20 dkg reszelt sajt
  • őrölt fehérbors
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, majd beleszórjuk a lisztet és egy percig együtt pirítjuk. Ezután felöntjük a tejjel, majd sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük. Két-három percig forraljuk, ekkor adjuk hozzá a sajtot, majd még két percig forraljuk és kész is.

A figyelmetekbe ajánljuk