Az amerikai msn.com oldal az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ajánlása alapján összeállította azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyeket mindenképp el kell fogyasztani a szavatossági idő lejárta előtt. Utána már nem érdemes rákóstolni, mert kifejezetten károsak lehetnek az egészségre. A Vince szemlézte a listát, amiből kiderül, melyik az a hat élelmiszer, amit mindenképp időben kell megenni. Mutatjuk.
Előrecsomagolt saláták
Ugyan az előrecsomagolt saláták megmosva kerülnek a zacskóba vagy dobozba, mégsem lehet teljesen nullára redukálni a kórokozók számát. Listeriától a szalmonellán át sok minden maradhat bennük, ezért kibontás után mindenképp el kell fogyasztani. A lejárati idő elteltével pedig mindenképp ki kell dobni, mert felszaporodhatnak az említett baktériumok.
Hal
A frissen vásárolt halat egy-két napon belül készítsük el, vagy fagyasszuk le. A csomagolt hal esetében is ez a teendő; a lejárat után azt is ki kell dobni.
Darált marhahús
Az első számú veszélyforrás itt a szalmonella. Ha hentesnél vesszük a húst, akkor egy-két napon belül fel kell dolgozni, addig nem okoznak gondot a baktériumok. Az előrecsomagolt változatnál pedig tartsuk magunkat a lejárati dátumhoz.
Elkészítésnél legalább addig főzzük, amíg a teljes adag barnára vált, nyers rózsaszín részeket semmiképpen ne hagyjunk benne.
Darált sertéshús
Ahogy a marhahúsnál: a hentesárut egy-két napig tárolhatjuk hűtőben, az előrecsomagolt változatot a lejárati időig lehet felhasználni. Itt is ügyelni kell rá, hogy teljesen átfőjön, 70 fok fölött lehet megelőzni a bajt.
Lágysajt
A listeria baktérium egyik kedvenc tenyészhelye a lágysajt, így lejárat után semmiképp ne fogyasszuk. Ha nem ismert a szavatossági idő (például mert piacon egy nagy tömbből vágták és nem kérdeztük), akkor egy-két héten belül fogyjon el. Ha megjelenik rajta bármilyen nem odaillő penész (értsd, ami nem az előállítás során került oda), ki kell dobni.
Frissen facsart, nem pasztőrözött levek
Lejárat után kidobandó még bontatlanul is. Ezek eltarthatósága egyébként általában 2-5 nap.Ha otthon facsarjuk érdemes ezt is figyelembe venni.