penészes fal

5 hasznos tipp, ha könnyen penészesedik a lakásod

Az idei tél talán a szokásosnál is párásabb, ezért rengeteg háztartásban jelenik meg az egyik legkellemetlenebb vendég, a penész. De nem csak csúnyán néz ki, olykor veszélyes is lehet. Olyan betegségeket okozva, mint a különféle légzőszervi problémák, asztma, sőt akár allergia. Íme néhány hasznos tipp, hogyan kerülheted el a penészesedés kialakulását az otthonodban.


Megfelelő szobahőmérséklet

A penészesedés elkerülése érdekében fontos, hogy a szobák hőmérséklete megfelelő legyen. Az egyes helyiségek ideális hőmérsékletei pedig a következők:

  • nappali: 20 °C
  • gyermekszoba, hálószoba: 20 - 22 °C
  • konyha: 18 °C
  • fürdőszoba: 23 °C
  • pince: 10 - 15 °C

Ez is érdekelhet: 9 élelmiszer, amit nyugodtan fogyaszthatsz, ha lejárt a szavatossága

Szellőztetés

Ha el akarod kerülni a penészesedést az otthonodban, gondoskodnod kell a megfelelő szellőzésről. Nagy szellőztetés, lehetőleg huzattal, ahelyett, hogy az ablak állandóan bukóra lenne nyitva.

Különösen veszélyeztetettek a konyha, a fürdőszoba és azok a helyiségek, ahol a ruhákat szárítják. Naponta háromszor-négyszer intenzíven szellőztessünk, különösen főzés, zuhanyozás és fürdés után.

Bútorok!

A penész egyik kedvelt helye, ahol sokáig észrevétlenül maradhat, a bútorok mögötti falak, illetve magának a bútornak a hátfalai.Ennek oka, hogy még bőséges szellőzés mellett sem történik légcsere, például a szekrények mögött. Ez azonban könnyen elkerülhető, ha a bútorokat legalább 5-10 cm-re helyezzük el a faltól.

Mivel?

Az egy négyzetmétert nem meghaladó új penész könnyen eltávolítható. Két dolgot azonban figyelembe kell venni: a penész csak a felületen lehet jelen. Ha mélyebben helyezkedik el, például csőhiba miatt, feltétlenül szakembert kell megbízni. A második pont pedig az, hogy megfelelő önvédelemről kell gondoskodni: P2 légzőmaszk a spórák belégzésének elkerülése érdekében, védőszemüveg a szemirritáció ellen, gumikesztyű a bőrrel való érintkezéskor fellépő allergiás reakciók megelőzésére.

A felületi penész kezelésére két háztartási szer áll rendelkezésre: ecetesszencia és 70%-os alkohol vagy metilált szesz. A felület kezelése előtt mindig teszteld egy feltűnésmentes területen, hogy az anyag elviseli-e a kezelést. A színes tapéták például nagy valószínűséggel elszíneződnek majd.

Ez is érdekelhet: 3+1 tipp a tökéletes fürdőszobához

​Hidrogén-peroxidd

Legalább 5%-os hidrogén-peroxid oldattal hatékony küzdhetsz a penész ellen. De fontos, hogy viseljünk védőruhát, és gondoskodjunk a szoba megfelelő szellőzéséről. A kezelendő aljzatnak száraznak kell lennie. Ha szükséges, itt hajszárítóval is segíthetünk. A fertőtlenítő hatás elpusztítja mind az aktív gombasejteket, mind a konídiumokat, azaz a spórák forrásait.

A hidrogén-peroxid barkácsáruházakban vagy gyógyszertárakban egyaránt kapható. Az interneten is lehet rendelni, csupán arra kell figyelni, hogy a H2O2 rész legalább 5%-os legyen, mert különben túl gyenge a hatás.

A figyelmetekbe ajánljuk