agy

Fekete penészgombát fedeztek fel egy férfi agyában

Egy Rhode Island-i férfi egy rendkívül ritka agyi betegségről számolt be, ami az orvosokat is meglepte.


Tyson Bottenus elméselte a Cladophialophora bantianával, egy rendkívül ritka trópusi gombával kapcsolatos élményét, amely, ha bejut az ember agyába, számos súlyos neurológiai problémát okozhat, és leggyakrabban halálhoz vezet.

Ennek a bizarr állapotnak világszerte eddig csak mintegy 120 esetét jegyezték fel eddig, és az érintettek 70 százaléka belehalt. Benettus orvosai megdöbbentek, amikor látták, hogy a férfinak viszonylag stabilak a prognózisai, annak ellenére, hogy 2020 márciusában agyvérzést kapott, amikor úgy döntött, hogy befejezi a szteroidok szedését, mert félt, hogy azok legyengítik az immunrendszerét.

Bár nem teljesen biztos benne, Bottenus arra tippelt, hogy 2018-ban Costa Rica egy különösen poros részén kerékpározva kaphatta el a fertőzést. Kisebb balesetet szenvedett, miután kiengedett egy kis levegőt a gumiból, hogy a tengerparton tekerhessen.

Miután hazatért Rhode Islandre furcsa neurológiai tünetek jelentkeztek nála, ekkor azonnal kórházba ment, az MRI vizsgálat pedig egy O alakú rendellenességet mutatott ki Bottenus agyában. Nyolc hónap és temérdek MRI, biopszia és gerincvelő-vizsgálat során az orvosai kiderítették problémáinak rémisztő eredetét:

egy fekete penészgombás tályog keletkezett az agyán.

A fertőzés ettől a gombától azért olyan ritka, mert az ilyen, vérrel terjedő betegségek általában nem jutnak el az agyba a vér-agy gát miatt. Laikusan fogalmazva, a bonyolult sejtrendszerek, amelyek az ereket és szerveket alkotják, amelyeken keresztül a vér kering, általában távol tartják az agytól az olyan káros anyagokat, mint a gombák. Ritka esetekben azonban mégis átjutnak. Bottenusnál pedig ez a gát akadályozta meg a gyógyszerek bejutását is, ezért kész csoda, hogy életben maradt.

Úgy tűnik, hogy a gombaellenes szerek nem jutottak át a vér-agy gáton, ami azt jelenti, hogy egyedül küzdött ellene az immunrendszerével. Megvizsgáltuk az agygerincvelői folyadékát a legutóbbi műtétje után, és nulla nyomát találtuk a gyógyszereknek.

– mondta Bottenusnak az orvosa.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk