grillezett csirkemell

Itt a szezon! Ez a legjobb pác, ha csirkét dobnál a grillrácsra!

Mivel viszonylag könnyedén kiszárad, sokan ódzkodnak csirke grillezésétől, pedig valójában egy nagyon egyszerűen elkészíthető húsféléről beszélünk – csak meg kell találnunk hozzá a megfelelő pácot. Ilyenből mutatunk most egyet.


Az első és legfontosabb szabály, amit meg kell tanulnunk a csirkegrillezéssel kapcsolatban, hogy a pácolási idő mindennél többet számít:

minél tovább hagyjuk pihenni a húst az öntetben, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy az étel nem lesz fojtós.

A pác

Na de pontosan miből is álljon az a pác? Majonézből és chilliszószból. Az előbbiben lévő olaj és tojássárgája testesebbé teszi a sovány húst, és segít, hogy a grillrácson pirulva megtartsa a legfinomabb szaftokat. Eközben a csípős szószban lévő ecetnek, csilinek, sóknak és fűszereknek köszönhetően pedig pikánsabbá válik.

Természetesen használhatunk mindkét esetben bolti terméket – bár ilyenkor is törekedjünk a jó minőségre –, de a legjobban akkor járunk el, ha magunk készítjük őket.

majon\u00e9zes, chillis sz\u00f3sz

Illusztráció.

Shutterstock

Összeállítás

Körülbelül 1 kilogramm csont és bőr nélküli csirkemellet vágjunk fel középvastag szeletekre, majd finoman sózzuk és borsozzuk őket. Ezt követően összeállítjuk a pácot: egy mélyebb tányérba beleteszünk ½ csésze majonézt, amihez hozzákeverünk 3 evőkanál chilliszószt, majd ezt szintén finoman megsózzuk – tényleg csak finoman, hiszen már a csirkemellet is befűszereztük.

Ezt követően a húst beletesszük a pácba, a tányért lefedjük valamivel, és az egész mehet a hűtőbe legalább 6 órára, de az sem baj, ha 24 órát pihen a hidegben.

Elkészítés

A grillt melegítsük fel 70-75 Celsius-fokra. Amíg ez megtörténik, a csirkedarabokat vegyük ki a pácból, és – akár a kezünk segítségével – szedjük le róluk a majonézes-chilliszósos mártást. Ha felmelegedett a grill, olajozzuk meg, tegyük rá a csirkét, majd fedjük is le. Oldalanként 3-4 percig süssük.

Figyelmedbe ajánljuk! Chimichurri – egy szósz, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron grillezéskor!

Forrás: Food52

A figyelmetekbe ajánljuk