185 éve született a háziasszony, aki mások hanyagsága miatt feltalálta a mosogatógépet
Fotó: Getty Images

185 éve született a háziasszony, aki mások hanyagsága miatt feltalálta a mosogatógépet

Ahogy a mondás is tartja: a szükség nagyúr. Így vélekedett Josephine Cochrane, egy amerikai háziasszony is, aki a 19. században – annak érdekében, hogy megóvja a nagy becsben tartott drága porcelánjait – feltalálta a mosogatógépet.

Habár a 20. század a technikai felfedezések legmeghatározóbb kora, a 19. században is rendre érkeztek újabbnál újabb vívmányok, melyek befolyásolták a világ alakulását. A század közepétől bontakozott ki az ipari forradalom második hulláma, mely során új találmányok jöttek létre a vegyészetben, az olajiparban, de a tömegtermelés is fejlődni kezdett.

Kevés szó esik azonban a háztartási eszközökkel kapcsolatos újításokról, pedig Josephine Cochrane találmánya, a mosogatógép alapjaiban változtatta meg a háziasszonyok és a konyhában dolgozók életét. Cochrane 1839-ben született jómódú családban, majd 19 évesen, középiskolai tanulmányait követően hozzáment a nála tíz évvel idősebb kereskedőhöz és a demokrata párti politikushoz, William Cochrane-hez. Magas társadalmi rangjuknak köszönhetően a társasági élet meghatározó tagjai voltak: gyakran vacsorákat, fogadásokat tartottak otthonukban, ahol rengeteg vendég fordult meg.

A háztartásban konyhai személyzet segédkezett, akiknek munkáját a háziasszony felügyelte. Így vette észre, hogy a gyakran használt porcelán étkészlete a sok mosogatás és a durva súrolás következtében elkopott. Nem kellett sok, hogy rájöjjön, a gyakori mosogatás, dörzsölés tette tönkre kedvenc edényeit. Ezután megtiltotta a személyzetnek, hogy bárki hozzányúljon az étkészlethez és saját maga igyekezett tisztán tartani, de rá kellett jönnie, hogy a mosogatás igencsak fárasztó munka. Josephine azonban fejébe vette, hogy kitalál egy módszert, amelynek köszönhetően a kényes étkészletet kíméletesen, ám megfelelő alapossággal lehet kitisztítani. Így született meg fejében a mosogatógép gondolata, melynek megvalósítására csak évekkel később került sor.

1883-ban az alkoholproblémákkal küzdő William Cochrane meghalt, hatalmas adósságot felhalmozva, mely átszállt elözvegyült feleségre és két közös gyerekükre. Josephine az esélytelenek nyugalmával – műszaki tudás és tőke híján – úgy döntött, itt az ideje, hogy megpróbálja életre kelteni a masinát, mely képes finoman elmosni még a legértékesebb és legkényesebb étkészletet is, némi bevétel reményében.

Josephine Cochrane mosogat\u00f3g\u00e9p terv

Fotó: Wikimedia Commons

Kidolgozott egy eljárási technikát, azaz egy fedett „szekrénybe“ beépített rézbojlert, valamint egy forgó szerkezetet, ami szappanos vizet bocsát ki, tisztítva a koszos edényeket. Megálmodott egy praktikus mosogatótálcát is, amelyre könnyedén ráhelyezhetőek a tányérok, poharak és evőeszközök is.

Az elszegényedéstől való félelem óriási motivációt és lendületet adott Cochrane-nek, hogy megalkossa a mosogatógépet, így összeállt egy George Butters nevű ezermesterrel, aki a tervei alapján megépítette a szerkezetet. Habár 1850-ben egy hasonló mosogatógépet már szabadalmaztattak, kezdetlegessége miatt az eszköz nem került kereskedelembe. Cochrane levédette saját gyártmányát, amely később áttörő sikert aratott: kialakítása és praktikussága találkozott a fogyasztói igényekkel.

1893-ban a mosogatógépet bemutatta a Chicagói világkiállításon, ahol azonnal rendeltek belőle több száz darabot. Annak ellenére, hogy eredetileg otthoni használatra szánta, a legtöbb háztartás nem bírta el a gép megfelelő működéséhez szükséges forró víz mennyiségét. Néhány hotel és étteremtulajdonos azonban meglátta benne a fantáziát, így először ipari használatra, szállodákban és éttermekben terjedt el. 1898-ban Butters-szel közösen gyárat nyitottak, hogy terjeszkedhessenek Mexikóban is.

1926-ban Cochrane egyre több mosogatógépet adott el, ám a nívós konyhai segédeszközöket gyártó KitchenAid (később beolvadt a Whirlpool cégóriásba) jelentős összeget ajánlott a cégéért, így eladta.

A mosogatógép a háztartásokban csak az 50-es években terjedt el, amikor már az elektromosság és bojler modernizálása miatt nem okozott problémát a használata. Fontos megemlíteni, hogy ekkoriban a társadalmi berendezkedések is megváltoztak, ugyanis a nők ebben az időben általában segítség nélkül, egymaguk vezették a háztartást, a mosogatógép használata pedig jelentősen megkönnyítette mindennapjaikat. Érdekesség, hogy Cochrane amellett, hogy műszaki ismeretek nélkül álmodta meg a mosogatógépet, a cég mindennapi feladatival és az eladással is saját maga foglalkozott. A világkiállításon elért sikerek után dúsgazdaggá vált, ám élete végéig, még 74 évesen is árulta gépeit.


A figyelmetekbe ajánljuk