Tarján Ferenc feltaláló
Getty Images

5 magyar találmány, ami megváltoztatta a világot

Magyarország gazdag történelme jelentős találmányok és zseniális innovációk sorát vonultatja fel. Íme 5 magyar szabadalom, ami megváltoztatta a világot.


Informatika és kommunikáció

Puskás Tivadar 1877-ben találta fel a telefonközpontot, míg Neumann János a digitális számítástechnika koncepcionális feltalálója volt. Goldmark Károly Péter 1940 körül alkotta meg a színes televíziót, míg Tihanyi Kálmán 1936-ban írta le az első plazma- és lapos tévé alapelvét. A BASIC néven ismert magas szintű programozási nyelvet 1964-ben a magyar Kemény János álmodta meg. Egy másik magyar, Charles Simonyi pedig elindította el és vezette a Microsoft alkalmazáscsoportját, amely a rendkívül népszerű Word és Excel programokért volt felelős.

Golyóstoll

Bíró László József, aki eredetileg újságíróként dolgozott, az 1930-as években alkotta meg a világ első golyóstollát. Első szabadalmát töltőtoll néven 1938. április 25-én jelentette be Magyarországon, de a használható golyóstoll előállítására vonatkozó kísérleteket a második világháborús zsidóüldözések miatt külföldön folytatta. Argentínába költözött, és ott sikerült a golyóstollra a szabadalmat kapnia 1943-ban.

Biztonsági gyufa

A biztonsági gyufa ötlete Irinyi János magyar vegyész és feltalálónak jutott eszébe, amikor megfigyelte Meissner professzor egy sikertelen kísérletét a Politechnikumban. A balszerencsés kísérletek hosszú sora után Irinyi 1836-ban szabadalmaztatta a biztonságos, hangtalan gyufát. Egyszerű, de forradalmi módszerében a foszfor és ólom-dioxid keverékét cserélte fel az addig szokásos kálium-klorát helyett.

Ez is érdekelhet: 5 világmegváltó találmány, amit elsőre szinte senki nem vett komolyan

C-vitamin

Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, azaz az aszkorbinsavat, felfedezéséért pedig 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki.

Dinamóelv

A dinamóelvet Jedlik Ányos természettudós, feltaláló írta le először. (Az ő nevéhez fűzödik még többek között az első villanymotor megalkotása, a szódavíz és az öngerjesztés elve is.) A mechanikai energiából egyenáramú villamos energiát előállító szerkezet elvét 1861-ben írta le, azonban tőle függetlenül a német Ernst Werner von Siemens szabadalmaztatta 1866-ban.

A figyelmetekbe ajánljuk