Egy ember esernyőt tart a kezében.

Manapság különböző találmányok százai látnak napvilágot minden egyes órában, és nem egy közülük egészen nevetségesnek tűnik. Fontos azonban mérsékelni az esetleges szkepticizmusunkat, ugyanis az elmúlt évszázadokban számos olyan új felfedezést, találmányt és szolgáltatást írtak le idő előtt, amely később megváltoztatta az életünket. Ennek apropóján az alábbi cikkben öt olyan világmegváltó találmányt mutatunk be, amit először szinte senki nem vett komolyan.


Villanykörte

Dallas Reedy/Unsplash

Thomas Edisont sokan a találmányok atyjaként tisztelik. Pontosabban jelen volt sok olyan dolog feltalálásánál, amit ma használunk, emellett a tudós rengeteg szabadalmat jegyeztetett be: csak az Egyesült Államokban 1093-at.

Amikor híre ment, hogy Edison kifejlesztette az első praktikus elektromos izzót, nem mindenki esett hanyatt az ötlettől.

Egy brit parlamenti bizottság 1878-ban megjegyezte, hogy Edison villanykörtéje „elég jó a transzatlanti barátainknak, de méltatlan a gyakorlati vagy tudományos emberek figyelmére".

Hasonlóképpen, a brit postahivatal egyik főmérnöke azt mondta, hogy „az elektromos lámpa alosztálya egy abszolút ignis fatuus". Más szóval, egy tündérmese, egy szemfényvesztés.

Kávé

Ante Samarzija/Unsplash

A kávét először a szúfi muszlimok használták annak érdekében, hogy ébren maradjanak éjszakai áhítataik alatt.

Amikor az italt a Közel-Keleten bemutatták a nagyközönségnek, az emberek hirtelen több időt tudtak áldozni az alkotásra, a vitákra és az eszmék terjesztésére.

Az 1500-as évek folyamán azonban egyes véleményformálók különböző okokból elkezdték kerülni a kávét – úgy gondolták, hogy az ital egyfajta részegséget idéz elő, a kávéházakat pedig a dilettánsok találkozóhelyeinek tekintették.

Egyesek még azt is feltételezték, hogy a kávé népbetegségeket okoz.

Repülőgép

Emanu/Unsplash

A Wright testvérek komoly hírnévre tettek szert, amikor 1903-ban a levegőbe repítették az első repülőgépet. Külön érdekesség, hogy a repülés mintegy 12 másodpercig tartott.

1911-ben Ferdinand Foch francia tábornok ezt mondta az újdonságnak számító találmányról:

A repülőgépek érdekes tudományos játékok, de katonai értékük nincs.

Mindössze nyolc évvel Foch kijelentése után egy Curtiss típusú vízirepülőgép megtette az első utat az Atlanti-óceánon át Új-Fundlandról Portugáliába.

Esernyő

ilya mondryk/Unsplash

Az 1750-es évek elején az emberek komoly megvetésben részesítették azt a személyt, aki esernyőt használt a brit utcákon.

Az Atlas Obscura szerint egy Jonas Hanway nevű férfi egy franciaországi utazása során szerzett be egy ilyen eszközt. De az esernyő – amely akkoriban a nők által használt napernyő vízálló, könnyű változataként volt ismert – egyszerűen nem tudta magáról levetkőzni a különböző kínos asszociációkat. Hanwayt kigúnyolták a kocsisok, akik fenyegetve érezték magukat az ernyő miatt.

Az esernyő elterjedésére egészen az évszázad végéig kellett várni, ami az angol csapadékmennyiséget figyelembe véve egészen hosszú időnek tűnik.

Otthoni számítógép

Domenico Loia/Unsplash

Egy ideig az emberek nemhogy nem gondolták, hogy szükségük van otthoni számítógépekre, hanem kifejezetten féltek azoktól.

Az 1996-os Women and Computers című könyv például azt állította, hogy a nőket a számítógépfóbia nevű betegség sújthatja, amely a computerek érintésétől vagy megrongálásától való félelmet, valamint a számítógépekről való beszélgetéstől vagy olvasástól való idegenkedést tükrözte. A könyv arról is beszámolt, hogy a nők fenyegetve érzik magukat a számítógép által, és félnek attól, hogy az eszköz „rabszolgájává" válnak.

A The Atlantic megállapította, hogy a számítógépfóbia az 1980-as években bukkant fel először a magazinokban. De a szokatlan félelmeken kívül az emberek a személyi számítógép-használatra egy, a hangszertanuláshoz hasonló, időigényes és bonyolult procedúraként tekintettek.

Forrás: Insider

A figyelmetekbe ajánljuk