Michael Jackson.

Mivel a fél életüket a rivaldafény előtt töltik, a különböző hírességekről sok mindent el tudunk képzelni, azt azonban talán nem, hogy nemcsak előadóként, de feltalálóként is nagyot alkottak.


Michael Jackson

Nagy valószínűséggel mindenki emlékszik a Smooth Criminal című sláger videóklipjére, amelyben Jackson és táncosai a gravitációt meghazudtoló módon dőlnek előre.

Ezt a mutatványt aztán a színpadon reprodukálni kellett, a titokzatos szerkezet ötlete, ami lehetővé tette a mutatványt, pedig az énekes fejéből pattant ki.

Jackson ugyanis kitalált egy olyan rendszert, amelynek segítségével a színpad padlóján keresztül feljött egy kampó, ezt pedig a cipője sarkán lévő réssel fogta be.

Jackson egyébként 1993-ban szabadalmaztatta is a rendszerét Michael Bush-szal és Dennis Tompkins-szal együtt.

Florence Lawrence

Florence Lawrence 20. század első éveinek egyik leghíresebb színésznője volt, az akkoriban rendkívül népszerűnek számító Biograph nevű stúdió filmjeiben szerepelt.

A hölgy azonban nemcsak a filmművészet, hanem tudomány egyes területein is jeleskedett, 1914-ben ugyanis ő találta fel az autók irányjelzőjét.

Feltaláltam egy automata jelzőkart, amelyet a sárvédő hátuljára helyezve elektromos nyomógombokkal lehet felemelni vagy leengedni. A „stop"-ot jelző kar automatikusan működik, amikor a lábféket megnyomják

– mondta.

Nagyon úgy tűnik, hogy a tudomány iránti rajongás családi hagyomány lehetett Lawrencéknél, ugyanis az édesanyja, Charlotte Bridgwood találta fel és szabadalmaztatta az elektromos ablaktörlőt 1917-ben.

Ez is érdekelhet: 4 világhírű színész, aki szabályosan utálta a szerepét

Marlon Brando

A legendás Marlon Brandoról minden bizonnyal kevesen tudják, hogy élete vége felé megszállott dobos vol. Szenvedélyét olyannyira komolyan vette, hogy egy speciális kongadob feltalálásán dolgozott.

Brando elképzelései szerint ahelyett, hogy a hangszert öt vagy hat csavarral hangolták volna a tetején, egyetlen kurblival lehetett volna állítani az alján.

Brando egészen odáig fejlesztette az ötleteit, hogy 2002-től kezdődően négy szabadalmat kapott a dobhangoló rendszerére. A színész azonban 2004-ben meghalt, így végül a találmánya soha nem került gyártásba.

Prince

Brandóhóz hasonlóan Prince is a hangszerek világában alkotott maradandót.

A zenész egy speciális billentyűs hangszert tervezett, amelyet Purpleaxxe-nek nevezett el.

Ő maga azonban sosem játszott a furcsa találmányon, hanem a billentyűse, Tommy Barbarella volt az, aki az új hangszert kezelte. Ettől függetlenül Prince 1994-ben „Prince R. Nelson" néven megkapta a szabadalmat.

Hedy Lamarr

1940 szeptemberében szörnyű tragédia rázta meg a világot: egy német tengeralattjáró elsüllyesztette a City of Benares nevű brit teherhajót, amelyen 262-en haltak meg, köztük 87 gyermek, akiket Kanadába akartak evakuálni.

A szomorú apropó kapcsán Hedy Lamarr, Hollywood egyik legnagyobb csillaga azon kezdett el gondolkodni, miként lehetne olyan távirányítású torpedót készíteni, amely képes lenne megtámadni egy tengeralattjárót.

Mivel a nő korábbi férje egy osztrák fegyverkereskedő volt, ezért Lamarr értett valamelyest a hadiiparhoz, és barátjával George Antheil zeneszerzővel egy olyan rendszert dolgoztak ki, amelyben egy zongoratekercs segítségével 88 különböző frekvencia között lehetett váltogatni a vezérlőjelet. 1942-ben megszerezték a szabadalmat, de az amerikai haditengerészet nem volt elájulva a dologtól.

Lamarr és Antheil találmányát ma spread-spectrum technológiaként ismerjük, és széles körben elterjedt a vezeték nélküli technológiákban, például a Wi-Fi-ben is.

Jack Johnson

1908-ban Jack Johnson nehézsúlyú boksz-világbajnok lett, ő volt az első fekete férfi, akinek sikerült elhódítania ezt a címet. 1912-ben azonban börtönbe zárták, mivel fekete férfiként átvitte a fehér barátnőjét az államhatáron.

A börtönbüntetését azonban csak 1920-ban kezdte meg, ugyanis közel 10 évig Európában bújkált.

A börtönévei során a korábbi bokszbajnok kifejlesztett egy csavarkulcsot, amelyet könnyen szét lehetett szedni tisztítás és javítás céljából. Az ötletére végül 1922-ben kapott szabadalmat.

Eddie Van Halen

A több mint 3 éve elhunyt Eddie Van Halen a 20. század egyik legjelentősebb rockgitárosa volt, a legendás riffjei és szólói a zenetörténelem kiemelt részeivé váltak.

A zenész azonban nemcsak dallammeneteket, hanem technológiai újításokat is feltalált, ilyen volt például az 1985-ben szabadalmaztatott gitártartója is.

A 4656917A számú amerikai szabadalom lényegében egy olyan gitárpánt, amely segít a zenészeknek abban, hogy olyan szögben tartja a hangszerüket, amely okán speciális, új technikákat és hangokat hozhatnak létre.

Forrás: ITT

A figyelmetekbe ajánljuk