Rachel Weisz és Daniel Craig

4 hollywoodi világsztár, akikről nem is sejtenéd, hogy magyar gyökerekkel rendelkeznek

Adrien Brody vagy éppen Lugosi Béla magyar származásáról a legtöbben hallottak már. Hollywood azonban bővelkedik még magyar gyökerekkel: rengeteg olyan színész van, aki részben az országunkból származik. Belőlük mutatunk most négyet.

Mariska Hargitay

Getty Images

Kevesen tudják, hogy az egyik legjobban fizetett, Golden Globe- és Emmy-díjas, színésznő, Mariska Hargitay, félig magyar.

Mariska a testépítő és szintén színész Mickey Hargitay és Jayne Mansfield színésznő lánya. Apja, Hargitay Miklós, Budapesten született, később kivándorolt az Egyesült Államokba, hogy folytassa testépítői karrierjét, majd 1955-ben megnyerte a Mr. Universe címet.

Mariska már kiskorától kezdve magyarul beszélt otthon az édesapjával.

Az 1985-ös Vérszomjas szörnyecskék című horror-vígjátékban debütált a filmvásznon, majd rögtön 1986-ban a televízióban is bemutatkozott a Downtown című sorozatban.

Az 1980-as évek végén és az 1990-es években számos filmes és televíziós szerepben tűnt fel, majd az áttörést az NBC Esküdt ellenségek című drámasorozatában érte el Olivia Benson szerepével.

Az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztályban nyújtott alakításáért (1999-től napjainkig) már számos elismerést kapott, köztük egy Primetime Emmy-díjat és egy Golden Globe-díjat. A színészkedésen kívül Hargitay megalapította a Joyful Heart Foundationt, egy szervezetet, amely támogatást nyújt a szexuálisan bántalmazott embereknek.

Rachel Weisz

Getty Images

A Weisz név már önmagában is gyanús, de Rachel Weisz – aki egyébként Daniel Craig felesége – családfáját közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy az 52 éves színésznő londoni születése ellenére valóban magyar gyökerekkel rendelkezik. Édesapja, a nemrég elhunyt Weisz György feltaláló zsidó származása miatt a náci üldöztetés elől Angliába menekült – itt született az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő.

Olvasd el ezt is! James Bondon túl – négy film, amiben Daniel Craig nem a 007-es ügynököt alakította

Weisz számára az áttörést a walesi rendező, Sean Mathias 1995-ös Design for Living című darabja hozta meg. Kisebb televíziós szerepek után első filmszerepe a Láncreakció című filmben volt Keanu Reeves oldalán.

Ezután több angol filmben is szerepelt, majd 1999-ben Szabó IstvánA napfény íze című filmjében kapott szerepet. A nemzetközi hírnevet A múmia hozta meg számára, ami után olyan filmekben játszott, mint a Constantine, a démonvadász és Az elszánt diplomata, amelyekért Oscar- és Golden Globe-díjat kapott, valamint elnyerte a BAFTA-t és a londoni filmkritikusok díját is.

​Drew Barrymore

Shutterstock

Drew Barrymore Kaliforniában született John Drew Barrymore amerikai színész és Makó Ildikó Jaid magyar gyermekeként. Barrymore édesanyja egy németországi menekülttáborban született, ahová zenész szülei a második világháború után menekültek. Nem mellesleg: Drew Barrymore az Oscar-díjas rendező, Steven Spielberg és Sophia Loren színésznő keresztlánya.

Mióta hatévesen elolvasztotta a közönség szívét Steven Spielberg E. T., a földönkívüli című filmjében, Drew Barrymore generációjának egyik legkeresettebb színésznőjévé vált. Sok problémás évet élt át, miután szülei kilencéves korában elváltak: ekkoriban sokat ivott és dohányzott, emellett drogfüggőséggel is küzdött.

Kezdetben „rosszlányos" szerepeivel tűnt fel, majd a kilencvenes évek közepén eljött az áttörés, ami a Golden Globe-díjak és más elismerések sorát hozta.

Később csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán (2004), és filmrendezői karrierbe kezdett. Egyszer a Nők Lapjában azt mondta, hogy szeretné felfedezni magyar gyökereit, sőt: ha találkozik egy magyarral, mindig elmondja, hogy ő is az.

Ez is érdekelhet: Öt magyar történelmi film, amit senkinek nem szabadna kihagynia

Peter Falk

Getty Images

Peter Falk nevét legtöbben a legendás Columbo televíziós sorozatból ismerhetjük Columbo nyomozó szerepében. Falk 1927-ben született New Yorkban. Bár szülei amerikai könyvelők voltak, a család kelet-európai-zsidó származású, többek között cseh és orosz, anyai nagyapja, Peter Hochhauser pedig Budapesten született.

A pletykák szerint Falk dédapja a 19. századi magyar politikus és író, Falk Miksa volt, azonban az azonos vezetéknevükön kívül a magyar családfakutatók nem találtak bizonyítékot az állításra.

A színész 29 évesen kezdte karrierjét a Broadwayn, miután felmondott a munkahelyén. Később Hollywoodba költözött, és számos filmben szerepelt, többek között A herceg menyasszonya, az Egy hatás alatt álló nő és a Meghívás egy gyilkos vacsorára című filmekben – valamint számos televíziós szerepet is kapott.

Kétszer jelölték Oscar-díjra és egyszer elnyerte a Golden Globe-ot. Columbo szerepe volt azonban az, ami meghozta számára a sikert, kapott is egy csillagot a hírességek sétányán, illetve számos díjat, köztük négy Emmy-díjat.

Sajnos 2011-ben elhunyt, de szerepei örökre emlékezetesek maradnak.

(Budapest Reporter)


A figyelmetekbe ajánljuk