Gina Lollobrigida
Fotó: Shutterstock

Meghalt Gina Lollobrigida

A legendás olasz színésznőt egy ideje már egy római klinikán ápolták. 95 éves volt.


Lollobrigida az 1950-60-as évek filmjeinek egyik legkeresettebb színésznője, szexszimbóluma volt. A korszak legnagyobb férfisztárjaival dolgozott együtt, Európában pedig olyan rendezőkkel, mint Vittorio De Sica, Mario Monicelli és Pietro Germi.

1927. július 4-én született a Rómához közeli Subiacóban egy bútorasztalos lányaként. Már tizenéves korában modellkedett és szépségversenyeken szerepelt, 1947-ben a Miss Italia harmadik helyezettje lett.

Több európai film után az 1953-as Ördögi kör című mozi hozta meg számára a nemzetközi hírnevet, amelyben Humphrey Bogart partnerét alakította. Szépségével felkeltette a milliárdos rendező-producer, Howard Hughes érdeklődését is, aki Hollywoodba invitálta.

Lollobrigida az 1950-es években olyan alkotások főszereplője volt mint a Salamon és Sába királynője, a Párizsi Notre-Dame és A világ legszebb asszonya. Ekkor volt sikerei csúcsán.

A férjétől, Miklo Skofic szlovén orvostól 1971-ben vált el és szinte teljesen visszavonult a színészettől, a fotózás foglalkoztatta: modelljei között volt Henry Kissinger, Jurij Gagarin és Grace Kelly is.

1999-ben Romani Prodi korábbi olasz miniszterelnök pártjának európai parlamenti képviselőjelöltje volt, de nem jutott be a testületbe. Később úgy nyilatkozott, hogy sosem érdekelte igazán a politika, de amikor megkapta a felkérést, azonnal igent mondott.

Lollobrigidának egy fia és egy unokája született, Milko és Dimitri.

Forrás: hvg


A figyelmetekbe ajánljuk