5+1 filmadaptáció, ami szinte ugyanolyan jó, mint a könyv
„A könyv ezerszer jobb" – szokták mondani, ez pedig rengeteg filmes adaptációra valóban igaz. De hálisten jó pár olyan remekművet köszönhetünk Hollywoodnak, amelyek a vásznon is kiválóan megállták a helyüket.

Forrest Gump

Az imádni való Forrest Gump, amely már-már örök klasszikusnak számít. A kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks által alakított furcsa Forrest mindenki szívébe azonnal belopta magát. Robert Zemeckis hat Oscart nyert filmje hatalmas sikert aratott és arat a mai napig is. A produkció világszerte óriási bevételt szerzett a mozipénztárakba, nem véletlenül.

Az ördög Pradát visel

Az ördög Pradát visel David Frankel nagysikerű filmje, amely Lauren Weisberger 2003-as azonos című regényének filmadaptációja. Még 15 évvel a bemutató után is ez számít Anne Hathaway és Meryl Streep karrierjének legnagyobb bevételét hozó munkájának. A lelkes pályakezdő, Andrea Sachs és a divatvilágot uraló zsarnok Miranda Priestly történetét imádták a nézők, ám Anna Wintour, a Vogue befolyásos főszerkesztője nem igazán örült a produkciónak. Ugyanis a gonosz és kiállhatatlan főnök karakterét róla mintázták. Wintour figyelmeztette a népszerűbb divattervezőket, hogy akiket meghívtak a film forgatására ne számítsanak a továbbiakban a magazinban való szereplésre, amennyiben elfogadják a felkérést. Így csak Valentino vállalta a szereplést, aki egy csodálatos fekete köntöst tervezett Streepnek.

A remény rabjai

A film a megjelenésekor nem ért el kiugró anyagi sikert, szinte teljes érdektelenség övezte a premiert, ám az idők során jelentős elismeréseket vívott ki magának és mára minden idők egyik legjobb filmjeként tartják számon. A magyar származású Frank Darabont rendezte 1994-ben bemutatott produkció, Stephen King azonos című kisregénye alapján készült. Főszerepben Tim Robbinsszal és Morgan Freemannel.

Ragyogás

Egy újabb Stephen King adaptáció. A Ragyogás című horrort 1980-ban mutatták be, melynek rendezője a legendás Stanley Kubrick volt. A filmet közel egy éven keresztül forgatták, a rendező ebben a filmjében használta először az akkor még új technikának számító Steadicamet, amelynek segítségével az addig megvalósíthatatlannak hitt kameramozgásokat sikerült megalkotniuk.

A Ragyogást mai napig a világ egyik leghátborzongatóbb filmjeként tartják számon. Nyílt titok, hogy a Jack Nicholson feleségét játszó Shelley Duvall valóban tartott a színésztől a forgatás ideje alatt. Ami nem csoda, hiszen elképesztő zsenialitással bújt az őrült Jack Torrance bőrébe.

Viharsziget

Ha a misztikus és szinte már nyomasztó Viharszigetet egyszer látta az ember, nehezen tudja majd elfelejteni. Martin Scorsese pszichothriller remekműve, ami Dennis Lehane azonos című regényének adaptációja. Az alkotás folyamatosan gondolkodásra készteti a nézőt, emellett pedig bátran kijelenthető, hogy Leonardo DiCaprio valaha volt egyik legjobb alakítását láthatjuk.

Napos oldal

David O. Russell nagy sikerű filmje, a Napos Oldal is remek példa arra, hogy egy filmadaptáció lehet zseniális. Az alkotás a kritikusok körében is számos elismerést kapott: összesen 60 díjjal és 70 jelöléssel büszkélkedhet. Sőt, Jennifer Lawrence ennek a produkciónak köszönheti élete első Oscar-díját. Sokak szerint Bradley Cooper is megérdemelte volna a legjobb férfi főszereplőnek járó arany szobrot, hiszen valóban elképesztő alakítást nyújtott.


A figyelmetekbe ajánljuk