Rengeteg tippet olvashatunk az interneten arról, mivel is tehetjük a lehető legfinomabbá sült burgonyánkat. Sokan tesznek említést a zsiradékról vagy magának a krumplinak a minőségéről, de az egyik legjobb megoldás a szódabikarbónás víz lehet.
Mivel a szódabikarbóna lúgósító hatású, lebontja a burgonya felszínét, így a benne található keményítő kiül a külsejére, így sokkal ropogósabb lesz.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 tengeri só
- fél teáskanál szódabikarbóna
- olívaolaj vagy zsír
- fűszerkeverékek
Elkészítése:
Mosd meg a burgonyát, hámozd meg, majd vágd fel tetszőleges formákra. 1 kg krumplihoz 1 liter vizet forralj fel, ebbe keverj bele fél teáskanál szódabikarbónát és 2 evőkanál sót. Mikor forr, add hozzá a krumplit. Körülbelül 10 percig főzzük, nem kell teljesen késznek lennie, akkor jó, ha a kés már nagyjából belemegy, de még megakad a közepén.
Ezután alaposan csöpögtesd le a főtt burgonyát, majd hagyd kihűlni, hogy a maradék nedvesség is elpárologjon. Utána keverd össze a választott zsiradékkal és fűszerekkel: alaposan rázd össze a krumplidarabokat, az a lényeg, hogy a burgonya külsejét beborítsa a megfőtt, picit pépes réteg, amely keményítőben gazdag.
Szórd a burgonyát egy nagy tepsibe, semmiképp se fedjék egymást a darabok. Az előkészített krumplit forró sütőbe kell tenni, legalább 200-220 fokon süsd. Körülbelül 50 perc kell ahhoz, hogy kívül aranybarna és ropogós, belül pedig krémes legyen. 20 perc elteltével forgasd át őket, hogy egyenletesen mindenhol átsüljenek.