sült burgonya

Szódabikarbónás víz – ez a tökéletes pirított krumpli titka

Rengeteg tippet olvashatunk az interneten arról, mivel is tehetjük a lehető legfinomabbá sült burgonyánkat. Sokan tesznek említést a zsiradékról vagy magának a krumplinak a minőségéről, de az egyik legjobb megoldás a szódabikarbónás víz lehet.


Mivel a szódabikarbóna lúgósító hatású, lebontja a burgonya felszínét, így a benne található keményítő kiül a külsejére, így sokkal ropogósabb lesz.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 1 tengeri só
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • olívaolaj vagy zsír
  • fűszerkeverékek

Elkészítése:

Mosd meg a burgonyát, hámozd meg, majd vágd fel tetszőleges formákra. 1 kg krumplihoz 1 liter vizet forralj fel, ebbe keverj bele fél teáskanál szódabikarbónát és 2 evőkanál sót. Mikor forr, add hozzá a krumplit. Körülbelül 10 percig főzzük, nem kell teljesen késznek lennie, akkor jó, ha a kés már nagyjából belemegy, de még megakad a közepén.

Ezután alaposan csöpögtesd le a főtt burgonyát, majd hagyd kihűlni, hogy a maradék nedvesség is elpárologjon. Utána keverd össze a választott zsiradékkal és fűszerekkel: alaposan rázd össze a krumplidarabokat, az a lényeg, hogy a burgonya külsejét beborítsa a megfőtt, picit pépes réteg, amely keményítőben gazdag.

Szórd a burgonyát egy nagy tepsibe, semmiképp se fedjék egymást a darabok. Az előkészített krumplit forró sütőbe kell tenni, legalább 200-220 fokon süsd. Körülbelül 50 perc kell ahhoz, hogy kívül aranybarna és ropogós, belül pedig krémes legyen. 20 perc elteltével forgasd át őket, hogy egyenletesen mindenhol átsüljenek.

A figyelmetekbe ajánljuk