konyhapult mosogatóval és eszközökkel
Fotó: Shutterstock

Ha figyelünk erre a konyhai apróságra, megelőzhetjük a bajt

A konyha rendszeres takarítása segít megelőzni az élelmiszer eredetű megbetegedéseket. A nyilvánvalóan tisztítandó helyek mellett azonban a kevésbé nyilvánvaló helyekről se feledkezzünk meg!


Ilyen például a konyhai csap, melyet gyakran figyelmen kívül hagyunk. Összeszedtük, miért kell rendszeresen tisztítani a konyhai csapot, és tippeket is adunk az elvégzéséhez.

A konyhai mosogatóhoz hasonlóan a csaptelep és a fogantyúk is tökéletes bújóhelyek a baktériumok számára. A csap, pontosabban annak fogantyúja az első dolog, amihez a legtöbb ember hozzányúl.

Ha tovább olvasnál: 5 gyakori szokás a konyhában, amit jobb lenne, ha mindenki elfelejtene

​Milyen gyakran kell tisztítani a csaptelepet?

Mindenképp tisztítsuk meg a csaptelepet, miután nyers hússal volt dolgunk, piszkos vágódeszkát mostunk, vagy bármilyen olyan eszközt, amely érintkezett nyers hússal vagy baromfival. A csirke mosogatóban történő öblítése sem javasolt ugyanezen okból kifolyólag − a mikroszkopikus kórokozók ráfröccsenhetnek a csaptelepre.

A vízminőség is meghatározhatja, hogy milyen gyakran kell tisztítani a csapot. A csaptelepen és annak felületén ásványi lerakódások, például kalcium és vízkő halmozódhatnak fel, melyek befolyásolhatják a csaptelep víznyomását. Ha megváltozik a víz áramlása, az jelzi, hogy itt az ideje a tisztításnak.

A mosogató és a csaptelep tisztításához használt súrolószereket, keféket és szivacsokat gyakran cseréljük, hogy elkerüljük a baktériumok terjedését.

Ez is érdekelhet: 10 egyszerű konyhai trükk, amit mindenkinek ismerni kell

​Hogyan tisztítsuk meg a csapot?

konyhai mosogat\u00f3 tiszt\u00edt\u00e1sa feh\u00e9r porral s\u00e1rga gumikeszty\u0171ben

Fotó: Shutterstock

Nincs szükség drága termékekre hozzá, néhány alapvető eszköz is elég: mosogatószappan, víz, szódabikarbóna, ecet, egy súrolószivacs, és egy puha sörtéjű fogkefe. A konyhai csaptelepek általában rozsdamentes acélból, bronzból, rézből és cinkből készülnek.

​Nézzük, mire van szükség az egyes típusú csaptelepek tisztításához:

  • Rozsdamentes acél: a szappanos víz, ecet és szódabikarbóna segít megőrizni az újszerű megjelenést. Fogkefével súrolhatjuk a kis réseket, majd mikroszálas ruhával töröljük át a felületet.
  • Sárgaréz: szappan és víz vagy ecet. A savak, például a citromlé segíthet eltávolítani a látható matt foltokat.
  • Bronz: keverjünk össze egy teáskanál sót három deci vízzel, és töröljük át a csaptelepet és a fogantyúkat. Használjunk súrolószert a látható szennyeződések eltávolításához, és szárítsuk meg a csaptelepet egy puha ruhával.
  • Réz: szappan és víz, valamint ecet. Ne feledjük, hogy a réznél gyakori a mattulás.
  • Cink: ecet vagy citrom és só. A citrom és a só tompíthatja a fém csaptelep szerelvényt, így rendszeres polírozásra lehet szükség.

A legjobb, ha először a mosogatót tisztítjuk meg, majd szappanos vízzel teli szivaccsal áttöröljük a csaptelepet és a fogantyúkat. A csaptelep nehezen hozzáférhető helyeinél használjunk puha sörtéjű fogkefét! A maradványok eltávolításához töltsük meg egy kis zacskót fehér ecettel, merítsük bele a fejet, és egy gumiszalaggal tekerjük körbe a szerelvényt, majd hagyjuk néhány órán át az ecetes oldatban, hogy a lerakódások felpuhuljanak. Ezután egy puha kefével el tudjuk távolítani a maradványokat.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk