A konyha rendszeres takarítása segít megelőzni az élelmiszer eredetű megbetegedéseket. A nyilvánvalóan tisztítandó helyek mellett azonban a kevésbé nyilvánvaló helyekről se feledkezzünk meg!
Ilyen például a konyhai csap, melyet gyakran figyelmen kívül hagyunk. Összeszedtük, miért kell rendszeresen tisztítani a konyhai csapot, és tippeket is adunk az elvégzéséhez.
A konyhai mosogatóhoz hasonlóan a csaptelep és a fogantyúk is tökéletes bújóhelyek a baktériumok számára. A csap, pontosabban annak fogantyúja az első dolog, amihez a legtöbb ember hozzányúl.
Ha tovább olvasnál: 5 gyakori szokás a konyhában, amit jobb lenne, ha mindenki elfelejtene
Milyen gyakran kell tisztítani a csaptelepet?
Mindenképp tisztítsuk meg a csaptelepet, miután nyers hússal volt dolgunk, piszkos vágódeszkát mostunk, vagy bármilyen olyan eszközt, amely érintkezett nyers hússal vagy baromfival. A csirke mosogatóban történő öblítése sem javasolt ugyanezen okból kifolyólag − a mikroszkopikus kórokozók ráfröccsenhetnek a csaptelepre.
A vízminőség is meghatározhatja, hogy milyen gyakran kell tisztítani a csapot. A csaptelepen és annak felületén ásványi lerakódások, például kalcium és vízkő halmozódhatnak fel, melyek befolyásolhatják a csaptelep víznyomását. Ha megváltozik a víz áramlása, az jelzi, hogy itt az ideje a tisztításnak.
A mosogató és a csaptelep tisztításához használt súrolószereket, keféket és szivacsokat gyakran cseréljük, hogy elkerüljük a baktériumok terjedését.
Ez is érdekelhet: 10 egyszerű konyhai trükk, amit mindenkinek ismerni kell
Hogyan tisztítsuk meg a csapot?
Fotó: Shutterstock
Nincs szükség drága termékekre hozzá, néhány alapvető eszköz is elég: mosogatószappan, víz, szódabikarbóna, ecet, egy súrolószivacs, és egy puha sörtéjű fogkefe. A konyhai csaptelepek általában rozsdamentes acélból, bronzból, rézből és cinkből készülnek.
Nézzük, mire van szükség az egyes típusú csaptelepek tisztításához:
- Rozsdamentes acél: a szappanos víz, ecet és szódabikarbóna segít megőrizni az újszerű megjelenést. Fogkefével súrolhatjuk a kis réseket, majd mikroszálas ruhával töröljük át a felületet.
- Sárgaréz: szappan és víz vagy ecet. A savak, például a citromlé segíthet eltávolítani a látható matt foltokat.
- Bronz: keverjünk össze egy teáskanál sót három deci vízzel, és töröljük át a csaptelepet és a fogantyúkat. Használjunk súrolószert a látható szennyeződések eltávolításához, és szárítsuk meg a csaptelepet egy puha ruhával.
- Réz: szappan és víz, valamint ecet. Ne feledjük, hogy a réznél gyakori a mattulás.
- Cink: ecet vagy citrom és só. A citrom és a só tompíthatja a fém csaptelep szerelvényt, így rendszeres polírozásra lehet szükség.
A legjobb, ha először a mosogatót tisztítjuk meg, majd szappanos vízzel teli szivaccsal áttöröljük a csaptelepet és a fogantyúkat. A csaptelep nehezen hozzáférhető helyeinél használjunk puha sörtéjű fogkefét! A maradványok eltávolításához töltsük meg egy kis zacskót fehér ecettel, merítsük bele a fejet, és egy gumiszalaggal tekerjük körbe a szerelvényt, majd hagyjuk néhány órán át az ecetes oldatban, hogy a lerakódások felpuhuljanak. Ezután egy puha kefével el tudjuk távolítani a maradványokat.
Forrás: Eating Well