Szinte mindegyik krumplipüré recept ugyanúgy kezdődik: a krumplikat apróbb, 3-4 centiméteres darabokra kockázzuk, majd forrásban lévő vízben addig főzzük őket, amíg villával könnyen pépesíthetővé válnak.
A folyamat nagyjából 20 percet vesz igénybe, de a Vince rátalált Cook’s Illustrated cikkére, ahol bemutatták, hogy a főzési időt akár a felére is faraghatjuk egy egyszerű változtatás segítségével.
A művelet egyáltalán nem bonyolult: nincs más dolgunk, mint a burgonyát jóval apróbb, kerek szeletekre szeletelni.
A lépés egyébként kifejezetten logikus: egy vékonyabb darab burgonya gyorsabban megfő, mint egy vastagabb. Ráadásul az egyenletes, kerek szeletek egyenletesebben főnek, mint a szabálytalanul kockázottak.
További jó és praktikus hír, hogy a szabályosabb szeletek kevesebb helyet foglalnak el, ami azt is jelenti, hogy kisebb edényt és kevesebb vizet használunk (csak annyi vízre van szükségünk, hogy ellepje a burgonyát). A kevesebb víz pedig természetesen hamarabb felmelegszik.
A „szeletelős” trükk könnyen átültethető a saját receptünkbe, csupán máshogy kell a krumplikat darabolni.
Ettől függetlenül érdemes kiemelni: ügyeljünk arra, hogy a gyorsaság ne menjen a minőség rovására, mert könnyen ragadós krumplipürét kaphatunk. Minél tovább főzzük a krumplit, annál több keményítőt szabadítunk fel, és annál valószínűbb, hogy ez a keményítő kocsonyássá válik és összeragasztja a pürét.
A vékonyra szeletelt burgonya nagyon gyorsan megfő, ezért a vizet semmiképp ne forraljuk, csak főzzük. Körülbelül 7 perc után már elkezdhetjük ellenőrizni a krumplikat. Ha a kés hegyével könnyen, ellenállás nélkül át tudjuk szúrni a burgonyák közepét, akkor kész is vagyunk.
Szűrjük le, majd folytassuk a pürésítést a Vince által már bemutatott módon, és élvezzük a felgyorsított, de mégis tökéletes krumplipürénket!