ünnepi vacsora

5 tipp, hogy elkerüld a puffadást az ünnepek alatt

Az ünnepi étkezések alatt megugrik a kalóriák száma az asztalon. A bőség zavarában a legtöbbször túl is esszük magunkat, ami sok kellemetlenséggel járhat. A táplálkozási szakértők szerint a következő 5 tipp segíthet csökkenteni a bélrendszeri kellemetlenségeket az ünnepi szezonban.

Ismerjük fel a kiváltó okokat

Vendégségben kiszolgáltatott helyzetben találhatjuk magunkat: nem lehetünk biztosak abban, hogy mit szolgál fel a házigazda, ami azt is jelentheti, hogy nem tudhatjuk, milyen alapanyagokat használnak az ételek elkészítéséhez.

Michael Hartman, táplálkozási szakértő azt javasolja,a Healthline cikkében, hogy a parti előtt kérdezzük meg a házigazdát, hogy mit szolgál majd fel, és milyen összetevők vannak az ételben.

Erin Palinski-Wade dietetikus szerint a puffadást kiváltó ételek azonosításához érdemes vezetni egy naponta frissített étkezési naplót, amiben a mintázatokat kikereshetjük az ételekkel kapcsolatban.

A legjobb, ha nyomon követjük az elfogyasztott ételeket, az adagokat, az időzítést, az akkori érzelmeket (boldogság, stressz stb.), valamint az esetleges tüneteket. Ez lehetővé teheti, hogy mintákat keressünk, hogy azonosítsuk azokat az ételeket, amelyek puffadást okozhatnak, valamint segíthet azonosítani, hogy más tényezők, például a stressz súlyosbíthatják-e a tüneteket

– mondta.

Ne koplaljunk a vendégség előtt 

Ha a nap folyamán következetesen étkezünk, az segíthet megakadályozni, hogy a vendégségben túl sokat együnk. Ha túl sokáig várunk az étkezések között, az gyakran ahhoz vezethet, hogy túl gyorsan és túl sokat eszünk, ami fokozhatja a puffadást.

Érdemes egyenletes időben enni, ahelyett, hogy az összes kalóriát egy nagy étkezésre „tartogatnánk" – mindezt az emésztésünk is megköszöni.

Vigyázzunk az olyan ételekkel, amelyek puffadást válthatnak ki: ilyenek például a nagy mennyiségű keresztesvirágú zöldségek, a zsírok, a nátriumot és hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, illetve a megszokottnál több rost.

Shutterstock

Bátran cseréljünk 

Alternatív lehetőségek közül is választhatunk, ne féljünk kicserélni az ételeket. A vajas krumplipüré helyett például válthatunk édesburgonyára, de a magas keményítőtartalmú rizses ételek helyett is válasszunk inkább hüvelyeseket, amelyek káliumban gazdagok, amely segít kiűzni a felesleges, puffadást okozó nátriumot

A nehéz tejszín helyett használjunk tejet, hogy csökkentsük a zsírt a receptekben, és vegyünk vissza a nagy mennyiségű sóból.

Ha valamiért ezek nem jönnének össze, akkor a szakértők szerint maradjunk a mértékletes étkezésnél.A legjobb stratégia lehet az ünnepi étkezések alkalmával az, ha először átnézzük az összes ételkínálatot, mielőtt a tányérunkra kerül. Ezután igyekezzünk arányosan a tányérra rakni zöldségeket, sovány fehérjéket és a köretet.

Növeljük a zöldségbevitelt 

Az olyan zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a bordáskel, a spárga és a mángold magas víztartalmúak, alacsony kalóriatartalmúak, és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amik jól működnek a puffadás ellen.

Bár a rendszeres zöldségfogyasztás remek módja a rostbevitelnek, Palinski-Wade figyelmeztetett, hogy a rostok fokozatos növelése a legjobb módja az egészséges bélmozgás elősegítésének és a puffadás csökkentésének.

Ha gyorsan növeljük a zöldségfogyasztást anélkül, hogy alkalmazkodnánk a hozzáadott rostbevitelhez, az még több puffadást eredményezhet.Továbbá, ha a rostbevitel növelésével párhuzamosan nem növeljük a vízbevitelt, az szintén puffadáshoz és székrekedéshez vezethet

– mondta.

Javaslata szerint érdemes 3 naponta hozzáadni egy plusz fél csésze levélzöldséget, hogy lassan növeljük a bevitelt.

Az alkohol rossz, a víz jó 

Bár az alkoholos általában az ünnepek része, a nehéz ételek után fogyasztott alkohol súlyosbíthatja a puffadást.

Az alkohol gyulladáskeltő anyag, amely lassíthatja az emésztést és fokozhatja a vízvisszatartást, ami letargikussá teszi az embert. Emellett duzzanathoz is vezethet a szervezetben, ami gázokat, kellemetlen érzést és puffadást eredményezhet

– mondta Hartman.

A kiszáradás megelőzése és a vízfogyasztás növelése érdekében hagyjunk vizuális emlékeztetőket, például tegyük ki a vizes palackot olyan helyre, ahol napközben is láthatjuk. Érdemes beállítani egy időszakos ébresztőt a telefonunkon is, amely jelzi, ha kortyolnunk kell.

A rendszeres vízfogyasztás segít megelőzni a felfúvódást, de ne egyszerre igyuk meg mindet, mert ellenkező hatást válthat ki – állítják a szakemberek.


A figyelmetekbe ajánljuk