papaja

Fantasztikus hatással van a szervezetre, itthon mégis kevesen fogyasztják ezt a gyümölcsöt

Itthon is egyre többen fogyasztanak papaját. Nem véletlen: a trópusi gyümölcs rendkívül finom, édes ízű, narancsszínű húsa és ehető fekete magjai, amelyek enyhén borsos ízűek, hamar megszeretteti magát, ha megkóstoljuk. De a finom ízén kívül mit kell tudni még róla?

​Erősíti az immunrendszert

A papaja gazdag C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert, védekezik a betegségek és fertőzések ellen, és támogatja a sebgyógyulást. Emellett a C-vitamin ösztönzi a kollagéntermelést, hogy megőrizze a körmök, a bőr, a haj és az ízületek egészségét.

Egy adag papaja az ajánlott napi bevitel több mint felét biztosítja, ami nőknél napi 75 milligramm, férfiaknál napi 90 milligramm.

Csökkentheti a rák kockázatát

A gyümölcsökből és zöldségekből származó C-vitaminban gazdag étrend kritikus szerepet játszhat a rák megelőzésében és terápiájában.

Mivel a papaja magas C-vitamin-tartalmú, olyan antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megelőzni a szabad gyökök károsodását és a szervezet sejtjeinek oxidatív stresszét, amelyek rákkeltő vegyületeket képezhetnek.

Ezenkívül a papaja húsa élénk narancssárga színét a likopin nevű fitotápanyagtól kapja, amely egy kutatás szerint rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Javítja az emésztést

Az optimális emésztés két alapvető kritériuma a folyadékpótlás és az elegendő rostbevitel. Tekintettel arra, hogy nagyjából a papaja 88%-a víz, fogyasztása nagyszerű módja az emésztés javításának, a székrekedés enyhítésének és a puffadás csökkentésének.

Emellett a papaja rosttartalma elősegíti a rendszeres bélmozgást, ami az egészséges emésztés és a vastagbélrák kockázatának csökkentése szempontjából kritikus fontosságú.

Csökkentheti a gyulladást

A papaja egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely gátolja a szervezet citokinek – a gyulladás során felszabaduló fehérjecsoport – termelését. A krónikus gyulladás nagy kárt tud végezni a szervezetben, fokozottan növeli a különböző betegségek kockázatát.

Egy tanulmány szerint a gyümölcs kivonata számos egészségügyi előnnyel jár, többek között védelmet nyújt a gyulladás, az öregedés, a rák és a krónikus betegségek ellen.

Jóból is megárt a sok

Ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor emésztési zavarokat is okozhat, ezért érdemes fokozottan beilleszteni az étrendbe.

Egy kutatás szerint a latexallergiában szenvedőknek a papaját is kerülniük kell a lehetséges keresztreaktivitás miatt. Továbbá az éretlen papajában található papain enzim légúti allergiát, köztük asztmát is okozhat egy másik tanulmány szerint.


A figyelmetekbe ajánljuk