Bármennyire is szeret az ember főzni, a konyhatakarítás az egyik legrettegettebb háztartási feladat. Nem tart sokáig, amíg az edények felhalmozódnak, a szűkös kamrámban fűszerek és üvegek összevisszasága van, és a koszos serpenyők tovább állnak a tűzhelyen. Azonban a konyhánk tisztán tartása nem kell, hogy olyan macerás legyen.
1. Szervezettség
Talán azt gondolod, hogy ez magától értetődő, de fontos megemlíteni. A szervezettség az első lépés a konyhai takarítási folyamat javításához. A legnagyobb hiba, amit az otthoni szakácsoknál előfordulhat, hogy nem maradnak szervezettek.
Érdemes a különféle hozzávalókat tiszta üvegcsékben tárolni, amelyeket aztán dátummal és címkével látunk el. A konyhai szervezettség egyik fontos része a főzés közbeni pakolás is. Két használat között mossuk el az eszközeinket, hogy megelőzzük az edénytornyokat a mosogatónkban.
Ez is érdekelhet:Mi is az a farro és hogyan használhatjuk fel?
Edények bélelés
Ha valaha sütöttél már süteményt vagy gyümölcsös pitét, csak azért, hogy a sütő aljára kerüljön, és a tepsi oldalain átbuborékosodjon, akkor ez neked szól. Mindegy, hogy mit sütünk, legyen szó süteményről vagy raguról, érdemes az edényt pergamenpapírral bélelt tepsire tegye, hogy felfogja a kiömlött folyadékot. Onnan a takarítás egyszerű:
Használja a maradék citromot
Miután a vágódeszkán lévő törmelékeket eltávolítottuk a munkalapról, ez a trükk segíthet eltüntetni a deszkán maradt szagokat. Ha egy recept egy fél citrom levét kéri, a másik felét nyugodtan használhatjuk tisztítószerként. A vágódeszkát citrommal és begy kis kóser sóval (épp csak annyira, hogy pasztává váljon) bedörzsölhetjük.
Olvasd el ezt is! 6 egyszerű módszer, hogy csökkentsük a műanyagot a konyhánkban
Kaparás?
Anna Billingskog, a Food52 különleges ételstylistja egy megfizethető, könnyen hozzáférhető eszközre támaszkodik, hogy megkönnyítse a konyhai takarítási folyamatot.
A padkaparó az előkészítési és főzési zónám meg nem énekelt hőse. Hasznos, ha fel kell szedni a maradékokat [például] a zöldséghulladékokat, és szépen a komposztálóba kell tenni őket, vagy ha segít felvenni néhány finomra vágott fűszernövényt a deszkáról, és egyszerre kell az egészet a serpenyőbe tenni
- mondja Billingskog.
Azon túl, hogy praktikusak és hatékonyak, a padkaparók használata rendkívül kielégítő - ami még inkább hajlamossá tehet minket, hogy takarítási feladatokra használja őket.