zöld konyha
Shutterstock

6 egyszerű módszer, hogy csökkentsük a műanyagot a konyhánkban

A kutatások már kimutatták, hogy a műanyagokban lévő toxinok sejtkárosodást okoznak, és összefüggésbe hozták őket többek között a magas koleszterinszinttel és a szív- és érrendszeri betegségekkel. Ugyan további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák, hogy ezek a vegyi anyagok fogyasztása milyen konkrét hatással van az emberekre, nem árt, ha csökkentjük a műanyagok számát a konyhánkban – ez pedig meglepően egyszerűen kivitelezhető.

A műanyag rendkívül sokoldalú anyag, amely különösen hasznos a konyhában. Talán túlságosan is hasznos, mivel a műanyaggyártás az elmúlt 20 évben robbanásszerűen megnőtt, és csak kis részét hasznosítják újra – derül ki a Science Advances című szaklapban közzétett tanulmányból.

Egyes becslések szerint a műanyaghulladék közel egyharmada az óceánokban vagy a hulladéklerakókban végzi, ahol lebomlásuk során (ami több ezer évig is eltarthat) mérgező vegyi anyagokat juttat a környezetbe és az élelmiszer-ellátásunkba.

Nehéz is megválni tőle, de bőven nem lehetetlen. Az EatingWell kérdezett meg pár szakértőt, hogyan cserélhetjük le a műanyagot a konyhában. Mutatjuk a tippeket!

​Fektessünk be egy jó minőségű vizes palackba és újrafelhasználható szívószálba

Shutterstock

Minél több felhasználási módot tudunk kiaknázni egy termékből, annál kisebb lesz a környezeti lábnyoma. Dobjuk el palackozott vizet, és fektessünk be egy rozsdamentes acélból vagy üvegből készült palackba, amelyet újra tudunk tölteni – ráadásul némelyikben még beépített szűrő is van.

Ugyanígy a kávé- vagy teásbögrékkel és a szívószálakkal is. Sok helyen már betiltották a műanyag szívószálakat, ezért hasznos, ha rozsdamentes acélból vagy szilikonból készült termékekre ruházunk be.

Váltsunk üvegből készült tárolóedényekre az ételek tárolásához

Shutterstock

A műanyag általában illékonyabb, mint az üveg, ami azt is vonzza magával, hogy potenciálisan több vegyi anyagot juttatunk a benne tárolt ételbe. Többek között ezért is érdemes üvegre váltani a műanyag tárolók helyett.

Szerezzünk be egy saját bevásárlótáskát

Shutterstock

Legyen saját bevásárlótáskánk. Sok helyen már nem is adnak műanyag zacskót, vagy csak jóval drágábban. Az egy dolog, hogy egy jó vászontáska egy egész életre is kitarthat, de még sokkal stílusosabb is, mint egy szimpla műanyagzacskó.

Cseréljük le a konyhai szivacsot

Shutterstock

Könnyű figyelmen kívül hagyni, de az edényszivacsok általában nem újrahasznosítható és nem biológiailag lebomló műanyagokból, például poliészterből vagy poliuretánból készülnek. Ráadásul ezek még baktériumokat is rejthetnek magukban, amiért ajánlott rendszeresen cserélni őket, ami környezetvédelmi szempontból nem a legjobb.

Rengeteg természetes alternatíva létezik, a kötött pamut mosogatórongyoktól kezdve a kókuszrostos szivacsokig.

Gondoljuk át a bevásárlást

Shutterstock

Az egyszer használatos műanyag nagy része a csomagolásokból származik. Azzal, ha többnyire teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszereket vásárolunk, szívességet teszünk a bolygónak, nem mellesleg a testünknek is. Még jobb, ha helyi és szezonális termékeket veszünk egy közeli termelői piacon, hogy csökkentsük az élelmiszerek szállításával járó szén-dioxid-kibocsátást is.

Főzzünk többet

Shutterstock

Az ételrendelés ugyan kényelmes lehet, de gyakran egy kupac műanyagot kapunk az étel mellé, a tárolóedényektől kezdve az egyszer használatos evőeszközökön át a műanyag zacskókig, amelyekben az ételeket szállítják. A probléma könnyen elkerülhető, ha az otthoni ételekből főzünk.

Ez egy egyszerű – és ízletes – módja annak, hogy jobban odafigyeljünk a saját és a bolygó egészségére.


A figyelmetekbe ajánljuk