
Kevés olyan egyszerű desszert létezik, amely akkora rajongótábort szerzett magának, mint ez a puha, omlós és habkönnyű torta, melyben édes olasz szilvák teremtik meg a tökéletes nyári ízélményt. A recept először 1983-ban jelent meg a The New York Times hasábjain Marian Burros írásában. A torta…
augusztus 12., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Így készül a nyári szilvatorta, ami történelmet írt…
Hamu és Gyémánt

A grillen készült burgonya egyszerre ropogós és krémes, a füstös ízt pedig tökéletesen kiegészíti a friss zöldfűszeres szósz. Az egyszerűen elkészíthető fogás minden alkalomhoz illik, az olasz salsa verdére emlékeztető öntet pedig pár perc alatt elkészül, és akár napokkal később is felhasználhatjuk.
augusztus 10., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Köret, főétel, harapnivaló: ez a grillezett krumpli…
Hamu és Gyémánt

A fügét sokan nevezik a természet édességének – és nem véletlenül: az íze a cukrosan édestől a mézesen gazdagig, egészen a bogyós gyümölcsöket idéző ízvilágig terjed. A színe lehet sötétlila, szinte fekete, vagy épp világos zöldessárga. Amikor nyár végén megjelennek a piacon az érett, lédús fügék…
augusztus 07., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Lassan itt a szezon: így készül a legjobb fügelekvár
Oláh-Bebesi Borbála

A villásreggelik listáján rengeteg finom étel található, de az édesszájúak talán egyetértenek abban, hogy az egyik legalapvetőbb fogás, ha jól akarjuk indítani a napot, az a gofri. Ez a reggeli nemcsak jellegzetes illatával és ízesítési lehetőségeivel csábít, de azzal is, hogy nagyon könnyen…
augusztus 05., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
A klasszikus gofrinál jobb reggelire senkinek nincs…
Oláh-Bebesi Borbála

A vinete, vagyis a padlizsánkrém igazi klasszikusnak számít az erdélyi konyhában – egyszerű, rusztikus, füstös, mégis megunhatatlan. Nem véletlen, hogy minden családnál más és más módokon készül, de az igazi titok a tűzön, parázson sült padlizsán ízében rejlik. Most egy olyan autentikus erdélyi…
augusztus 02., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Erdély íze: így készül az igazi vinete, vagyis a…
Hamu és Gyémánt

A nyári melegben általában nehéz olyan ételt találni, ami egyszerre könnyű, frissítő és laktató is – de létezik egy fogás, amelyik éppen ezt kínálja. A sült kukoricás és cukkinis tésztasaláta citromos öntetével, grillezett zöldségekkel és friss bazsalikommal igazi nyári hangulatot varázsol a…
augusztus 01., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Nyári hangulat a tányéron: cukkinis-kukoricás tésztasaláta
Oláh-Bebesi Borbála

Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy a finomabbnál finomabb gyümölcsökből nekiállhatunk lekvárt, fagyit vagy desszerteket készíteni – a lehetőségek tárháza végtelen. A vaníliafagylalttal tálalt sült barack könnyen lehet, hogy sokak számára az évszak új slágere lesz. Recept.
július 30., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Sült barack vaníliafagyival – a tökéletes és pofonegyszerű…
Hamu és Gyémánt

Kívül ropogós, belül légiesen puha, és minden harapásban ott a napfényes Itália ígérete – ez a ciabatta, az olaszok ikonikus szendvicskenyere. Megmutatjuk, hogyan készül ez az egyszerre rusztikus és kifinomult pékáru, amely méltán lett világszerte kedvenc.
július 27., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Kívül ropog, belül puha az olaszok szendvicskenyere – így…
Hamu és Gyémánt

Ma már rengeteg cukrászda és élelmiszerbolt kínál olyan süteményeket, melyek után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk, de egy valamit nem lehet utánozni, a nagymama pitéjét. Lehet az almás, meggyes vagy mákos, az eredmény ugyanaz: felejthetetlen ízélmény, mely egy életre elkísér.
július 25., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Ahogy a nagyi csinálta: így készül a legfinomabb meggyes…
Oláh-Bebesi Borbála

Törökország gasztronómiája legalább olyan változatos, mint a mediterrán országoké, és bár elsőre sokaknak a kebab juthat eszébe, ha török street foodról van szó, a kínálat a valóságban ennél jóval szélesebb. Ide tartozik például a tantuni néven ismert wrap, amiben minden megtalálható, ami egy igazi…
július 24., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Kevesen ismerik, pedig a kebabnál is jobb a törökök…
Hamu és Gyémánt

Nincs is annál csábítóbb, mint hogy ezeket a forró, nyári napokat a barátaink és családunk társaságában töltsük el egy kellemes kertiparti közben. A finomabbnál finomabb ételek elfogyasztása után – mikor már a nap is lement – jó érzés elfogyasztani egy frissítő koktélt, ami csak még jobban…
július 14., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Minden kertipartit feldobnak majd ezek a mojitós…
Hamu és Gyémánt

Indiában nemcsak a hőmérséklet emelkedése jelzi a nyár érkezését, hanem az is, hogy az utcai árusok milyen hűsítőket kezdenek kínálni. Aki járt már ott forró nyári hónapokban, tudja: egy pohár jeges nimbu szóda nélkül nehéz túlélni a hőséget. Lime-lé, szirup, fekete só, indiai fűszerkeverék és…
július 09., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Így készül az indiaiak nyári hűsítője, a nimbu szóda…
Hamu és Gyémánt