Olaszország az ínyencek paradicsoma: a pizza és a pasta hazájában egészen biztosan nem maradunk majd finomságok nélkül. Most a The Times összeállítása alapján bemutatjuk az 5 legjobb olasz célpontot, ahová érdemes elutaznod, ha te is a gasztronómia szerelmese vagy.
1. Firenze
Mercato Centrale, Firenze
Fotó: Shutterstock
Toszkána fővárosa hagyományosan az olasz gasztronómia szülőhelyének tekinti magát, és ennek nehéz ellentmondani, ha elhaladunk a Mercato Centrale, vagyis Firenzelegnagyobb fedett élelmiszerpiacának ínycsiklandó standjai mellett. Bár az olajbogyó is kiváló itt, a város igazi specialitása a bistecca alla fiorentina: a szaftos steaket hagyományosan cannellini babbal, egy másik toszkán alapanyaggal tálalják. A karakteres Chianti vörösborok emellett tökéletesen illenek a vaddisznómártással készült pappardelle tésztához is. Ami pedig a desszertet illeti: a fagylaltot konkrétan itt találták fel, így biztosak lehetünk benne, hogy Olaszország legjobb gombócait kapjuk majd a városban.
Ez is érdekelhet! Olíva-gyorstalpaló: 6 fontos tudnivaló az olívaolajról
2. Nápoly
Pizza napoletana
Fotó: Shutterstock
Bár Nápolyban nem minden a pizzáról szól, a San Marzano paradicsommal, krémes mozzarellával és bazsalikommal készült klasszikus pizza napoletana egy utcai standnál és egy hangulatos étteremben is egyformán csodálatos. Ha pedig kevésbé ismert utcai ételre vágynánk, a Pignasecca piacon olajban sült tintahalat, articsókát és frittatine di pasta nevű tésztafánkokat kínáló standok csábítanak. Mindezt érdemes a város italkülönlegességével, az Amalfi-parton szedett citromból készült limoncellóval kísérni.
3. Milánó
Egy nyüzsgő milánói étterem terasza
Fotó: Shutterstock
Olaszország divatfővárosa egyben az egyik legkülönlegesebb olasz gasztro-elem, az aperitivo központja is. Egy ital áráért a legtöbb vendéglátóhelyen elképesztően sok ingyenes harapnivalót szolgálnak fel délután hat és este nyolc óra között. Ha ezután még mindig éhesek lennénk, ne felejtsük el megkóstolni a klasszikus milánói rizottót, vagy a kiadósabb osso buccót, ami egy lassan főzött borjúcombból készült étel.
4. Bologna
Egy bolognai piac
Fotó: Shutterstock
Bár Bologna Olaszország legjobb gasztro-célpontjai közé tartozik, furcsa módon eléggé radar alatti helynek számít a turisták körében. Pedig innen származik például a tortellini, nem is beszélve a tagliatelle al ragùról, A város kulináris központja a Piazza Maggiore környéke, ahol középkori sikátorok labirintusában, boltívek alatt megbújó piaci bódék és kávézók kínálnak ínycsiklandó bevezetést a helyi konyhába. Az ételek gazdagságát frissítő lambruscóval, vagyis hagyományos, szénsavas vörösborral ellensúlyozhatjuk.
Ajánljuk figyelmedbe! Soha nem gondolnád, mivel lehet a legjobban feldobni pestós tészát!
5. Palermo
Klasszikus sült falatkák Palermóban
Fotó: Shutterstock
Szicília fővárosa olyan élményt nyújt az utcai ételek terén, mint egyetlen más olasz város sem. A nyüzsgő Kalsa negyedben óriási grilleken garnélarákot és tintahalat sütnek a helyi árusok, de klasszikus szicíliai sült falatkákat, például arancinit – sült rizottógolyókat – és panellét – csicseriborsófánkot – is találunk majd.