firenze városa
Toszkána régió székhelyét és kulturális központját érdemes legalább egyszer meglátogatni. Mutatunk pár látnivalót, amelyeket erősen ajánlott megtekinteni, ha a városban járunk.

Palazzo Vecchio

Shutterstock

Művészet, szobrok, történelem – minden megtalálható Firenzében, és hol máshol kezdhetnénk a felfedezést, mint a városházán, amelyet a Piazza della Signoria térhez való közelsége miatt Palazzo della Signoriának neveznek.

A teret a Palazzo Vecchio lenyűgöző palotája ragyogja be, ahol a művészet és a történelem pompásan ötvöződik a római romokkal, egy középkori erőddel, valamint reneszánsz kamrákkal és festményekkel. A palota egyben régészeti helyszín is, mivel a római Florentia kolónia ókori színházának tetején áll, amely a Kr. u. 1. századból származik.

Ha a művészet- és történelemkedvelők vagyunk, mindenképp érdemes megcsodálni a 14. századi építészetet.

Piazza della Signoria

Shutterstock

A már említett Piazza della Signoria közvetlenül a Palazzo Vecchio előtt található, és számos helyi történelmi szobrot tekinthetünk meg az L-alakú központban. Ezen kívül egy remek hely arra is, hogy valamelyik kávézóban helyet foglaljunk, és megfigyeljük az olasz életérzést.

A helyiek és a turisták egyaránt ide járnak, hogy megcsodálják a Palazzo Vecchiót és a közelben lévő Uffizi-képtárat, amely Olaszország egyik legfontosabb művészeti gélériája.

Uffizi

Nem is maradhat el: Piazza della Signoria mellett található Olaszország vitathatatlanul leghíresebb művészeti galériája.

Az olaszok rendkívül büszkék az 1500-as években épült Uffizire, ahol számos ókori szobor és festmény található, amelyek egészen a középkorig nyúlnak vissza. Michelangelo, Botticelli és Raffaello remekművei mellett sok más holland, flamand és német festők alkotásai is megtalálhatóak itt.

Ha csupán az épületet érdekelne minket, és nem szeretne sok időt tölteni a művészettel, akkor menjünk a második emeleten található kávézóba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Piazza della Signoriára.

Galleria dell'Accademia

Shutterstock

Bár kisebb mint az Uffizi, rendkívül híres, mivel itt található Michelangelo Dávidja. Dávid és Góliát bibliai hősét egyébként Firenzében egyfajta politikai figurának is tartanak.

A művészetkedvelők a galériát a helyi művészek 1300-as évektől az 1600-as évekig készült festményei miatt fogják szeretni, amely szép számmal megtalálható.

A Dávid-szobrot 1873-ban hoztak be a múzeumba a Piazza della Signoriáról, ahol a Palazzo Vecchio előtt állt évszázadokon keresztül. A szobor számára külön termet is építettek, de a gyűjteménybe még több Michelangelo-szobor is helyet kapott.

Séta az Arno folyó mentén a Ponte Vecchio hídon át

Shutterstock

Ha valamilyen oknál fogva unnánk a művészeti galériákat és múzeumokat, akkor a jó választás lehet egy kellemes séta az Arno folyó partján. A folyó átszeli Firenzét, és végül az ország nyugati partján a Földközi-tengerbe ömlik. Az Arno fölött 12 híd ível át, ebből öt darab a városközpontban. Ezekből a leghíresebb a Ponte Vecchio, amely a folyó legkeskenyebb pontján épült, és az egyetlen híd, amely megmenekült a második világháború pusztításától. Ráadásul római korból származó faszerkezetével Firenze legrégebbi hídja.

A hidat 1345-ben kőből építették újjá, miután egy 1333-as árvíz elpusztította az eredetit. Kezdetben, az 1400-1500-as években, mintegy 150 éven át hentesüzletek szegélyezték, de az 1600-as években I. Ferdinánd toszkánai nagyherceg aranykereskedőkkel helyettesítette, mivel a hentesek a folyóba dobálták a hulladékukat, ami nem éppen kellemes szagot okozott.

Ma is át lehet sétálni a hídon, és még mindig találkozhatunk kereskedőkkel, ha arany ékszereket vásárolnánk.

Piac minden mennyiségben

Shutterstock

Az éttermek helyett inkább harapjunk valamit a Mercato Centrale-ban, amely a központi piac, ahol két szinten kézműves ételeket találhatunk és a toszkán konyha legjavát.

Ha van egy bizonyos étel, amelyet meg szeretnénk kóstolni (amik közül itt válogathatunk), akkor érdemes lehet asztalt foglalni, különösen hétvégén és ünnepnapokon. De a Mercato Centrale egész koncepciója az, hogy nézelődve válasszuk ki a kívánt ételt, majd együk meg a szétszórt asztaloknál.

Találhatunk helyi toszkán húsokat és sajtokat is, amelyeket haza is vihetünk. Az északi részen pedig tengeri herkentyűkkel találkozhatunk. Érdemes levezetni a lakomát egy sétával a szabadtéri San Lorenzo piacon, ahol bőrárukat lehet vásárolni.

(Travel Waits)


A figyelmetekbe ajánljuk