6 olasz street food, amit kötelező megkóstolnod!

6 olasz street food, amit kötelező megkóstolnod!

Ha meg akarjuk ismerni egy ország kultúráját, az egyik kulcs a helyi gasztronómiában keresendő. Ugyan az olasz konyha világhírű, vannak olyan utcai ételek, amelyet csak kevesen ismernek, pedig történelmi jelentőségük van. Mutatunk pár hagyományos, kevésbé ismert olasz utcai ételt!

A legtöbb turista előszeretettel kóstolja meg Olaszország világhírű ételeit, amelyek ugyan joggal népszerűek, mégsem ismerhetjük meg vele az olasz konyha egészét. Ezt legtöbbször az utcákon kell keresni. Az Italy Foodies segítségével, mutatjuk a leghíresebb olasz street foodokat, amelyek nélkül Olaszország gasztronómiája is jóval szegényesebb lennne.

Arancini

Shutterstock

  • Származási hely: Szicília

Az arancini „kis narancsot" jelent, de ezzel véget is ér minden hasonlóság: a Szicíliából származó aranyszínű rizsgombócokban nyoma sincs semmilyen gyümölcsnek. A zsírban vagy olajban kisütött gombócok Szicília büszkeségei, ma már Olaszország-szerte az egyik legnépszerűbb street food. A gombócokat általában borsóval, sajttal és darált hússal töltik, és forró arrabbiata mártással tálalják.

Olaszországban a helyi éttermekben és piacokon is találkozhatunk vele előételként, ahogy a klasszikus utcai árusoknál is megkóstolhatjuk a különlegességet.

Olvasd el ezt is! Ez csak egy gasztrodoku, akkor miért sírok?

Sfogliatelle

Shutterstock

  • Származási hely: Nápoly

Ez a különös, kagyló alakú tészta az egyik legelterjedtebb étel Campania régiójából. A forma ne tévesszen meg senkit: a sfogliatelle nyomokban sem tartalmaz tenger gyümölcseit. Már az elkészítési módja is különleges, de a benne lévő édes ricotta sajtkeverék olyan jól párosul a sült édes tésztával, hogy a sfogliatelle hamar Nápoly egyik leghíresebb utcai ételévé vált.

Porchetta

Shutterstock

  • Származási hely: Ariccia, Róma

Róma vitathatatlanul Olaszország legjobb ételeit kínáló városa: a klasszikusoktól a vidéki ételen át egészen a római street foodokig minden megtalálható a fővárosban.

A porcetta egy hagyományos sertéssült, amely Olaszország legtöbb utcáján ott van, de különösen az ország középső részén, Róma tartományban lehet vele találkozni – innen is származik.

A teljesen kifejlett, csont nélküli sertést vagy malacot aprólékosan megtöltik aromás fűszerekkel – vagy csak sóval, attól függően, hogy Olaszország melyik régiójában vagyunk. Miután a húst nyárson, lassú tűzön megsütötték, vékony szeletekre vágják, és forrón, egy szelet kenyérrel tálalják.

Az ünnepekor gyakori ételnek számít, de ha Rómában járunk, garantáltan belefutunk egy utcai árusba is.

Cannolo

Shutterstock

  • Származási hely: Szicília

A cannolo alapvetően csokoládéval, tejszínnel vagy édes ricottával töltött, cső alakú sütemény. Az utcai árusok porcukorral szórják meg a mélyhűtött tekercseket, hogy a külső részt kicsit megédesítsék, mivel a cannolo belsejében az édes és a sós ízek pimaszul váltakoznak.

Ha megkóstoljuk, kérjünk az árustól több szalvétát, ha nem akarjuk teljesen összemaszatolni magunkat!

Piadina Romagnola

A híres olasz lapos kenyeret sajtokkal, paradicsommal és némi vadrukkolával töltött szendvicsként sütik és fogyasztják a helyiek. A gyakran kukoricalisztből készült piadina romagnola a lakosság szegényebb részének alapvető utcai étele volt, ma már azonban számos hagyományos étlapon is ott van – és az utcákról sem kopott ki. A szendvicset a legjobb forrón fogyasztani, hogy maximális élményben legyen részünk

Panzerotti

Shutterstock

  • Származási hely: Puglia

A Panzerotti a pugliai paraszti konyha klasszikus példája, ami alapvetően egy puha maradék tésztából készített félhold alakú étel. A töltelék paradicsomból és sajtból áll, kívülről ropogósra sütik, és forrón fogyasztják.

Bár a panzerotti az olaszországi konyhákban megtalálható leggyakoribb hozzávalókból készül, a déli részeken léteznek variációk is, ahol a receptet olyan regionális termékek határozzák meg, mint a szardella, az olajbogyó és a scamorza sajt.


A figyelmetekbe ajánljuk