reptér bőrönd

Hiába az orosz-ukrán háború, az utazási kedvünk fokozatosan növekedik

Egy felmérés szerint a következő hónapokban továbbra is élénk kereslet mutatkozik a nyaralások iránt – a világjárvány és az ukrajnai válság okozta folyamatos bizonytalanság ellenére is.

Mindez az ITB Berlin IPK International legfrissebb World Travel Monitor felméréséből derült ki, amely a 2021-es világméretű kiutazási trendeket és a 2022-es utazási szándékokat vizsgálta.

2021-ben a különböző lezárások és a szigorú utazási korlátozások ellenére világszerte nőtt a kiutazások száma, míg az év második felében az utazások szilárd növekedése a nemzetközi turizmus fellendülését hozta. Azonban világszinten és az egyes utazási szegmensekben eltérőek voltak a tendenciák. Az amerikaiak és az európaiak kiutazása tavaly kétszámjegyű növekedést mutatott, Ázsiában viszont tovább csökkent a kiutazás.

2021-ben a zárlatok és a szigorú utazási korlátozások ellenére világszerte nőtt a kiutazások száma, míg az év második felében az utazások szilárd növekedése a nemzetközi turizmus fellendülését hozta. Világszerte és az egyes utazási szegmensekben azonban eltérőek voltak a tendenciák. Az amerikaiak és az európaiak kiutazása tavaly kétszámjegyű növekedést mutatott, Ázsiában viszont tovább csökkent a kiutazás.

Még ha figyelembe is vesszük is a harmadik éve tartó koronavírus-járványt és az orosz invázió okozta folyamatos bizonytalanságokat, a jelenlegi felmérés eredményei szerint a nyaralások iránt töretlen keresletet tükröződik, ami a következő hónapokban csak tovább növekedhet a felmérés szerint.

Az IPK által világszerte végzett legutóbbi felmérései azt mutatják, hogy az omikron ellenére idén továbbra is nagy az érdeklődés (80%) a kiutazások iránt. Európában a kiutazási szándék stabilan, a járvány előtti szint közel 90%-án maradt, míg Amerikában már csaknem 75%, Ázsiában pedig 66%.

Globálisan a kiutazás szempontjából nagy potenciállal rendelkező küldőpiacok elsősorban Németország, az Egyesült Királyság, az USA, Franciaország és Hollandia – mutatta be az eredményeket Travel Daily.


A figyelmetekbe ajánljuk