Tom Cruise A holnap határában

A forgatókönyv a filmgyártás egyik legalapvetőbb kelléke, és ha máshol nem is, legalább Hollywoodban azt gondolná az ember, hogy minden készülő alkotásnál előre meg van írva a történet. Meglepő módon ez nem mindig igaz: most mutatunk 4 olyan sikeres amerikai filmet, amit írott alapanyag nélkül forgattak le.


​1. Casablanca (1942)

Minden idők egyik legismertebb, klasszikus hollywoodi filmjében Humprey Bogart játssza Rick Blaine klubtulajdonost, aki a második világháború idején a marokkói Casablancában egy szerelmi háromszögbe keveredik egykori kedvesével, Ilsa Lunddal (Ingrid Bergman) és jó barátjával, Victor Laszlóval (Paul Hendreid).

Bár a film lazán Murray Burnett és Joan Alison Everybody Comes to Rick's című, be nem mutatott drámáján alapul, a munka forgatókönyv nélkül kezdődött meg, a történet pedig a forgatás során alakult ki.

Bergman játékára kifejezetten jó hatással volt, hogy az utolsó pillanatig nem tudta, Rickbe vagy Victorba szerelmes-e a karaktere, Bogart viszont állítólag kifejezetten frusztrált volt az írott történet hiánya miatt, és rosszkedvűen, lekicsinylően viselkedett színésztársaival.

​2. A cápa (1975)

Steven Spielberg cápás thrillere annyira sikeres volt, hogy a mai napig az egyik legnagyobb hatású alkotásként tartják számon, és rendszeresen szerepel a legjobb filmek top 100-as listáján – pedig lényegében úgy forgatták, mint egy nagyon drága vizsgafilmet.

A forgatókönyvből csak pár oldal volt kész, Spielbergnek pedig a forgatás megkezdésekor még nem volt világos elképzelése arról, hova tart a történet. A felvételek során aztán a rendező kreativitásának köszönhetően végül összeállt a kép.

​3. A Karib-tenger kalózai: A világ végén (2007)

A franchise első filmjének sikerét látva a Disney felkérte Gore Verbinski rendezőt, hogy készítse el a következő két részt is. A stúdió olyan feszes ütemtervet szabott meg, hogy a második és harmadik filmet (Holtak kincse és A világ végén) egyszerre, ugyanazokban a díszletekben forgatták le.

Bár a Holtak kincsének a forgatás megkezdése után nem sokkal elkészült a forgatókönyve, A világ végének jeleneteit találomra vették fel – így például Johnny Depp a harmadik filmbe bekerült utolsó mondatait a munkálatok második napján forgatták le anélkül, hogy tudták volna, hogyan fognak beleilleni a történetbe.

Csodával határos módon a két film egész jól sikerült, és anyagilag is rendkívül sikeres lett.

​4. A holnap határán (2014)

Tom Cruise időutazós akciófilmjét a 21. század egyik legjobb olyan sci-fijeként tartják számon, ami nem valamelyik ismert franchise-hoz tartozik. A holnap határán ennek ellenére elég viharos utat járt be, mielőtt a mozivászonra került: bár az eredeti forgatókönyvíró, Dante Harper már kész volt a történettel, Doug Liman rendező a szöveg nagy részét kidobta, amikor beszállt a projektbe. Csak a koncepciót és a karaktereket tartotta meg, és további négy forgatókönyvíró munkáját dobta vissza a felvételek megkezdése előtt.

Végül menet közben dolgozta át a saját terveit, ami több napnyi újraforgatást eredményezett – a film végül mégis nagyon jól sikerült, a folytatása pedig várhatóan néhány éven belül elkészül majd.

A figyelmetekbe ajánljuk