Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász 2049-ben

A kritikai elismerés és a nézők lelkes támogatása csak fél siker: a piaci alapon működő hollywoodban súlyos dollármilliók, forintban kifejezve milliárdok múlnak azon, hogy egy adott filmet hányan néznek meg moziban. Most mutatunk 4 elismert, nagy hatású filmet, ami valamilyen oknál fogva mégis hatalmas anyagi bukásnak bizonyult.


​Tár (2022)

Todd FieldTár című pszichodrámája 2022-ben Cate Blanchett főszereplésével jelent meg, és a kritikák szerint egyértelműen a színésznő karrierjének legjobb alakításáról van szó – nem csoda, hogy a film hat Oscar-jelölése közül az egyiket ő kapta.

A hírnév sötét bugyraiba és a klasszikus zenei szcéna zárt falai mögé bepillantást nyújtó alkotás, amely egy karmester-zeneszerző napjait követi, a kritikai elismertség ellenére csúnyán megbukott Amerikában, mindössze 6 millió dolláros bevételt ért el.

Európában több embert mozgatott meg 2022 sokak szerint legjobb filmje, de a Tár összesen így is csupán 24 millió dolláros bevételre tett szert a 30 millió dolláros gyártási költséggel szemben.

​Szárnyas fejvadász 2049 (2017)

Az eredeti, 1982-es Szárnyas fejvadászDenis Villeneuve-féle folytatása sokak szerint minden idők egyik legjobb sci-fije – ennek ellenére a Ryan Goslingfőszereplésével készült mozi még a 100 millió dollárt sem lépte át az Egyesült Államokban. A film a mozipénztáraknál elég komolyan megbukott, a Variety értesülései szerint a gyártó Alcon Entertainment 80 millió dolláros veszteséget könyvelt el.

Azóta a streaming-platformoknak köszönhetően viszont már bőven sikerült túllépni a 150 millió dolláros gyártási költséget – a film a cikk írásáig közel 268 millió dollárt termelt.

​Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (2007)

Andrew Dominik filmjét széles körben szokás a 21. század legjobb western-drámájának, legjobb operatőri munkájának és Brad Pitt egyik legerősebb alakításának nevezni. Ez a jegybevételeken viszont egyáltalán nem látszott meg: 2007-ben az Egyesült Államokban 3,9, világszerte pedig 11 millió dollárt termelt a film a 30 milliós gyártási költséggel szemben. Ez azóta a streameknek köszönhetően is csak 1-2 millió dollárral nőtt.

​Az ember gyermeke (2006)

Alfonso Cuarón látnoki alkotása a Szárnyas fejvadász 2049 mellett ott van a 21. század legjobb sci-fijei között, emellett rengeteg néző és kritikus szerint a valaha készült egyik legjobb disztópikus moziról van szó. A 2027-ben játszódó történetben Clive Owen egy köztisztviselőt alakít, akinek az emberiség sorsa van a kezében egy addig terméketlennek hitt világban.

A három Oscar-jelölést is begyűjtő film 75 millió dollárból készült, világszinten viszont összesen csak 70 millió dollárt kaszált, így még a gyártás költségei sem térültek meg.

A figyelmetekbe ajánljuk