szabadtéri mozi a tengerparton
Fotó: Shutterstock

A 4 legjobb szabadtéri mozi Európában, ha nyáron inkább a csillagok fényénél filmeznél

Ha a melegebb hónapokban egy moziterem helyett inkább a szabad ég alatt filmeznél, van egy jó hírünk: ma már szinte minden nagyobb európai városban találni szabadtéri mozikat. Listánkban ezek közül mutatjuk be a 4 leghangulatosabbat.


Piazza Maggiore, Bologna

Az olasz város Piazza Maggiore nevű terén minden nyáron körülbelül 50 filmet vetítenek a szabad ég alatt. A grandiózus helyszín és a szabadtéren felállított hatalmas vászon már önmagában a kontinens egyik legjobbjává teszi a bolognai mozit, pedig a filmekről még nem is esett szó. A Travel Away szerint az eseményt szervező Cineteca di Bologna gyűjteményében a gondosan restaurált némafilmektől kezdve a dokumentumfilmeken át a legújabb alkotásokig szinte minden megtalálható.

\u200bbolognai szabadt\u00e9ri mozi

Fotó: Shutterstock

​Sala Montjuic, Barcelona

A barcelonaiak koncertekkel és minden idők legjobb filmjeivel köszöntik a nyarat a Sala Montjuic nevű szabadtéri fesztiválon, amelyet minden évben a Montjuic-kastély falai között rendeznek meg. Az élőzene és a klasszikus alkotások kombinációja nyugodt, családias légkört teremt, erre pedig a piknik-hangulat is rádob egy lapáttal.

​Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál

A világhírű Locarnói Filmfesztivál ideje alatt a svájci város Piazza Grande nevű tere minden év augusztusában Európa legnagyobb szabadtéri mozijává változik át. Összesen 8000 vendég élvezheti itt egyszerre a legfrissebb versenyfilmeket, az elmélyülésben pedig rengeteget segít a hatalmas vászon és a kiemelkedően modern hangrendszer. Persze néha azért így is átvándorol az ember figyelme a széksorok körül álló gyönyörű épületekre.

a Locarn\u00f3i Filmfesztiv\u00e1l

Fotó: Shutterstock

​Pluk de Nacht, Amszterdam

Az Amszterdamban minden nyáron megrendezett Pluk de Nacht Hollandia legnagyobb szabadtéri filmfesztiválja. A hatalmas vászon idilli helyen, a Stenen Hoofd mólónál áll, a program pedig jellemzően a kísérleti rövidfilmek és a kiadatlan független alkotások meglepő keveréke.


A figyelmetekbe ajánljuk