Emma Stone és Mark Ruffalo a Szegény párák c. filmben
Searchlight Pictures

Sírjunk vagy nevessünk? 5 zseniális fekete komédia a filmvásznon

A szomorúság és a vidámság az érzelmi skála két végpontján helyezkedik el, egyes műalkotások azonban tudatosan keverik a kettőt – cikkünkben öt remek fekete komédiát ajánlunk.


​Szegény párák (2023)

Kezdésnek egy igazán friss filmet ajánlunk: Jórgosz Lánthimosz filmje négy arany szobrocskát is elhozott a legutóbbi Oscar-gáláról. A főszereplő, Bella (Emma Stone) várandós, amikor öngyilkosságot követ el, de egy sebész feltámasztja őt úgy, hogy agyát a meg nem született gyermekéével cserélte ki. A kiindulópont tehát tragikus, de a görög rendező – szokásához híven – rengeteg humort csempészett a filmbe.

Ez is érdekelhet: Így működnének a valóságban a Szegény párákban bemutatott agyátültetések

Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964)

Stanley Kubrick igazán sokoldalú volt, a science-fictiontől a horrorig számos műfajban kipróbálta magát. Vígjátékot is rendezett, bár a Dr. Strangelove a nevettetés mellett el is borzasztja a nézőit.

Kubrick szatírája érzékletesen mutatta be – két évvel a kubai rakétaválság után –, hogy a nagyhatalmak őrültsége bármikor atomháborúhoz vezethet. Peter Sellers remekül alakította a címszereplőt, akit egyébként egy valós személy ihletett.

Erőszakik (2008)

Martin McDonagh filmje két bérgyilkosról szól, akik egy zűrös megbízatás után a belgiumi Bruges-ben kénytelenek menedéket keresni. Ken (Brendan Gleeson) még élvezi is a vakációt, de Rayt (Colin Farrell) nem különösebben érdeklik a város látnivalói. Kettejük konfliktusa kimeríthetetlen humorforrásként szolgál, de hamar kiderül, hogy mégsem annyira vidám a bérgyilkosok élete.

Gyilkos játékok (1988)

A nyolcvanas évek tinifilmjeihez képest nagyon mást hangvételt ütött meg a Heathers (magyarul: Gyilkos játékok) című mozi. Itthon talán kevesebben ismerik az alkotást, de Amerikában igazi kultuszfilmnek számít. A történet főszereplője, Veronica (Winona Ryder) egy olyan lánybanda tagja, ahol rajta kívül mindenkit Heathernek hívnak. A lány idővel rájön, hogy barátnői valójában sekélyesek, emiatt pedig ellenük fordul. Eddig a pontig nem sokban különbözik a sztori a tinifilmekétől, de aztán elkezdenek sokasodni a hullák.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 5 film, amit Scorsese szerint mindenkinek látnia kell

Fargo (1996)

Joel és Ethan Coen filmje a fekete komédia szótári definíciója is lehetne. A történet szerint egy anyagi gondokkal küzdő férj elraboltatja feleségét, hogy váltságdíjat csikarhasson ki gazdag apósától – csakhogy semmi sem alakul a tervek szerint. A durva bűncselekmény-sorozat kinyomozása egy hét hónapos terhes rendőrnőre marad. Alakításáért Frances McDormand többek között a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is megkapta.

A figyelmetekbe ajánljuk