Martin Scorsese
Getty Images / Neilson Barnard

5 film, amit Scorsese szerint mindenkinek látnia kell

Martin Scorsese, korunk egyik legelismertebb filmes szaktekintélye elképesztően széles műveltséggel rendelkezik, személyes kedvenceiről számtalanszor nyilatkozott már. Ebben a listában ezek közül válogattunk: mutatjuk, melyik 5 alkotást nem érdemes kihagyni a világhírű rendező szerint.


Martin Scorsese nemcsak rendezni szeret, gyakran véleményezi más alkotók munkáit is. Az olasz-amerikai rendező megszámlálhatatlanul sok filmet látott már élete során, és többször nyilatkozott a kedvenceiről is. Egyes alkotások különösen közel állnak a szívéhez – ezekből válogattunk most ötöt.

Ez is érdekelhet: 5 színész-rendező páros, akiknek a neve szinte már teljesen összeforrt

Piros cipellők (1948)

Michael Powell és a magyar származású Emeric Pressburger közös alkotása olyan nagy hatással volt Scorsesére, hogy a rendező saját zsebből finanszírozta a film restaurációját. Nem meglepő, hogy Scorsese a Brit Filmintézet szavazásán is a tíz kedvenc alkotása közé sorolta a Piros cipellőket.

A történet középpontjában Vicky áll, akinek minden vágya, hogy népszerű balerina legyen. Sikerül bekerülnie a világhírű Lermontov Balettba, csillaga pedig töretlenül ível felfelé: rábízzák egy Andersen-meséből készült balettelőadás, A piros cipellők főszerepét. Vickynek azonban hamarosan választania kell karrier és szerelem között.

Ikiru (1952)

Kuroszava Akira egzisztencialista filmdrámáját ugyancsak nagy becsben tartja Scorsese, helyet szorított neki említett tízes listáján is. A cím magyarul annyit tesz: „élni", és a film főszereplője valóban megkísérli megtalálni a választ arra a kérdésre, hogy mi végre vagyunk e világon.

Watanabe úr nem jókedvéből tesz így – az orvosok gyomorrákot diagnosztizálnak nála és közlik vele, hogy legfeljebb hat hónapja van hátra. A férfi azonban mindeddig kizárólag a munkájának élt, így fogalma sincs, hogyan tölthetné el tartalmasan élete hátralévő részét. Mígnem támad egy ötlete…

Ferenc, Isten lantosa (1950)

Scorsese fiatalkorában papnak készült, így nem meglepő, hogy a vallásos témájú filmek sem állnak tőle távol – ő maga is rendezett néhány ilyet.

Roberto RosselliniAssissi Szent Ferencről szóló filmje különösen közel áll Scorsese szívéhez. A hetvenöt perces alkotásban, amely egyébként egy 14. századi regény, a Szent Ferenc virágai feldolgozása, végigkövethetjük a szent életének legfontosabb állomásait.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 6+1 filmklasszikus, amit egyetlen Oscar-díjra sem jelöltek

Aranypolgár (1941)

Orson Welles alkotása gyakori szereplője a különböző toplistáknak, sokak szerint egyenesen minden idők legjobb filmjéről van szó. Scorsese is a legkiválóbbak közé sorolja, a Brit Filmintézet szavazásán is felkerült a személyes tízes listájára.

A történet közismert: Charles Foster Kane, korának egyik leghatalmasabb sajtómágnása haldoklik, utolsó szava pedig a „rózsabimbó.” De vajon miért pont ez? Netán utalni akart valamire az üzletember a különös szó említésével? Egy újságíró elhatározza, hogy megfejti a rejtélyt.

2001: Űrodüsszeia (1968)

Stanley Kubrick sci-fije a filmtörténet egyik legrejtélyesebb, legtöbbet elemzett alkotása.

Scorsese több interjúban is beszélt arról, mennyire kedveli az amerikai rendező filmjeit, melyek közül az Űrodüsszeiát tartja a legjobbnak. A meglehetősen komplex cselekményt nehéz lenne röviden összefoglalni, az viszont biztos, hogy a film még sosem volt olyan aktuális, mint most, a mesterséges intelligencia korában.

A figyelmetekbe ajánljuk