Scorsese 2023-ban

Martin Scorsese korábban kemény kritikát fogalmazott meg a Marvel- és DC-univerzumok filmjeiről. Az ikonikus rendező, bár próbálkozott velük, megnézni egyet sem tudott a képregénymozikből, azokat ugyanis egyszerűen nem tartja filmművészetnek. Legújabb filmjének, a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Megfojtott virágok egyik sajtótájékoztatóján ismét feljött a témá, ahol a rendező újfent kifejtette véleményét.


A veszély ott van, hogy mit tesz a kultúránkkal. Mert most már lesznek olyan generációk, akik azt gondolják, hogy csak ezek számítanak filmnek

– fogalmazott a képregényfilmekkel kapcsolatban Scorsese, aki karrierje során mindig az eredeti, földhözragadt, drámai történeteket szerette a vászonra vinni.

Nem Scorsese egyébként az egyetlen elismert rendező, aki kritikát fogalmazott meg a műfajjal kapcsolatban: Ridley Scott 2 éve úgy fogalmazott, hogy az ilyen filmek egyszerűen unalmasak.

Ezt is nézd meg! 5 film, amit mindenképp érdemes megnézned 2023 őszén

Az olasz felmenőkkel rendelkező direktor hozzátette, csakis a kortárs filmkészítőkön múlik, hogy erősebben harcoljanak a filmkultúra fenntartása érdekében. Ez a felfogás maguktól a rendezőktől kellene jönnie. Példaként megemlítette a Safdie testvéreket, illetve Christopher Nolant. Bár utóbbi rendezett három Batman-filmet az előző két évtizedben, a műfajhoz azóta sem tért vissza.

Marvel log\u00f3

Fotó: Shutterstock

Az Oscar-díjas direktor szerint a képregényfilmek gyártott tartalmak, és nem igazi mozik. Majd hozzátette:

Majdnem olyan ez, mintha a mesterséges intelligencia készítene filmet. És ez nem jelenti azt, hogy nincsenek hihetetlen rendezők és speciális effektes emberek, akik ne készítenének gyönyörű alkotásokat. De mit adnak ezek a filmek? Azon kívül, hogy elfogyasztjuk, majd az elménken, az egész testünkön gyorsan átfutnak, mit adnak nekünk?

Martin Scorsese szerint valamit ki kell mondanunk egy filmmel. Máskülönben mi értelme lenne elkészíteni? Mondanunk kell valamit.

Ez is érdekelhet: Egy asztmás kisfiú, aki rajongott a filmekért – Martin Scorsese 80 éves

A hosszas interjúban a Deadline cikke szerint még számos más témát is érintett a rendező. Többek között a halandóságról, a családi életéről és arról, hogy milyen inspirációt merít továbbra is a kortárs filmesektől. Várja továbbá a filmkészítés jövőjét, izgatják az új filmes technológiák és a formai kísérletezések is:

Várom az új lehetőségeket. Ha Isten is úgy akarja, szeretnék még készíteni pár filmet, lehet talán már csak egyet.

Annyi biztos, hogy új alkotása, a Megfojtott virágok –itthon is október 19-én kerül a mozikba. DiCaprioszerint nagy nézőpontváltás lesz a film. Az igaz történeten alapuló krimi-dráma az 1920-as évek Oklahomájában játszódik majd, amikor is a frissen felfedezett olaj egy vagyont hozott az Osage őslakos nemzetségnek, akik egyik napról a másikra a világ leggazdagabb emberei közé kerültek. Ez azonnal bevonzotta a fehér betolakodókat, akik manipuláltak, zsaroltak és akár gyilkosságokat is elkövettek a vagyonosodás érdekében.

A figyelmetekbe ajánljuk