Bill Murray és Wes Anderson

Minden sikeres film mögött egy óriási csapat áll, ahol a rendező, a stáb összes tagja és a színészek tökéletes összhangban tudnak alkotni. Ha pedig egyszer a direktor és alkalmazott színésze remekül érzi egymást, nem ritka, hogy a későbbiekben újra összetalálkoznak. Alábbi listánkban öt ilyen párost mutatunk, akik ugyan külön-külön is sikeresek, de közösen még nagyobb lenyomatot hagytak a filmtörténelemben.


Robert De Niro és Martin Scorsese

Robert De Niro \u00e9s Martin Scorsese

Fotó: Getty Images

Nem is kezdhetnénk mással, mint minden idők legrangosabb színész-rendező párosával. A olasz származású amerikai duó az elmúlt 50 évben 10 mozit készített együtt, köztük számos kultfilmet. Martin Scorsese 70-es évekbeli feltörésének köszönheti Robert De Niro is a saját felemelkedését.

Az 1976-os Taxisofőr csak ugródeszka volt a páros számára, a négy évvel később készült Dühöngő bikát viszont már a szakma is elismerő szavakkal, na meg díjakkal illette: a legjobb filmnek járó Oscar-díj mellett De Niro is megkapta első aranyszobrát. A páros a következő évtizedekben sem állt le, a Nagymenők (1990) és a Casino (1995) mellett 2019-ben együtt jegyezték Az írt, valamint az idei Megfojtott virágokcímű történelmi eposzt.

Ezt is olvasd el! Hollywood már találgat – így alakulhatnak a főbb kategóriák a 2024-es Oscar-gálán

Leonardo DiCaprio és Martin Scorsese

Leonardo DiCaprio \u00e9s Martin Scorsese

Fotó: Getty Images

A legendás filmrendező mellett sűrűn felbukkan egy másik olasz származású művész is, ő pedig nem más, mint Leonardo DiCaprio. A színésznek Scorsese 2002-ben elkészített New York bandái volt az első nagyobb sikere az 1997-es Titanic óta. Ezt követően még 5 másik mozis projekten dolgozott együtt a duó. Többek között a Wall Street farkas, az Aviátor vagy a Viharsziget is közös gyümölcs. Az idei Megfojtott virágok volt a legutóbbi munkájuk.

Bill Murray és Wes Anderson

Bill Murray \u00e9s Wes Anderson

Fotó: Getty Images

Wes Anderson mindössze 29 éves volt, amikor második nagyjátékfilmjéhez felkérte Bill Murray-t főszereplőnek. 25 évvel ezelőtt még senki nem gondolta, hogy az Okostojás olyan hatással lesz a két művészre, hogy végül sorra gyártják majd együtt a mozikat.

Murray ráadásul nem a melegszívűségéről híres, és a színész maga is bevallotta, hogy nehéz vele dolgozni.

Ez is érdekelhet: A kiállítás, amellyel Wes Anderson legújabb filmjébe csöppenhetünk

Anderson viszont láthatóan mindig is jól kezelte a színészt, ugyanis a neki szánt karaktereket direkt rászabva találta ki. A direktornak köszönhetően a már 73 éves színész olyan filmekben nyújtott alakításáért kapott kritikai elismeréseket, mint a Holdfény Királyság, az Utazás Darjeelingbe, a Tenenbaum, a háziátok vagy az Édes vízi élet.

Johnny Depp és Tim Burton

Johnny Depp \u00e9s Tim Burton

Fotó: Getty Images

Ha Johnny Depp karrierjére gondolunk – a Karib-tenger kalózai filmeken túl – valószínűleg a Tim Burton által rendezett alkotások jutnak eszünkbe először. Depp játszott már a direktor műveiben gyilkos borbélyt, egy varázslatos cukorkagyár különc tulajdonosát, nagyravágyó amatőr filmrendezőt és egy szerelmes vámpírt is. Burton egy olyan sajátos látásmóddal rendelkezik, amely által filmjei egyszerre komorak és fantáziadúsak. Több műfajba is belekóstolt már az animációs filmektől kezdve a vígjátékon át egészen a sci-fiig, Depp is szinte mindenhová követte őt. Leghíresebb közös munkáik között találjuk az Ed Wood, Ollókezű Edvárd, a Charlie és a csokigyár vagy A halott menyasszony című mozit is.

Samuel L. Jackson és Quentin Tarantino

Samuel L. Jackson \u00e9s Quentin Tarantino

Fotó: Getty Images

Samuel L. Jackson az elmúlt bő négy évtizedben több mint 150 filmben szerepelt. Ez idő alatt számos rendkívüli tehetség keze alatt dolgozhatott: ilyen volt Martin Scorsese, George Lucas, Steven Spielberg vagy Spike Lee. Ahhoz viszont kétség nem fér, hogy a legtermékenyebb együttműködése Quentin Tarantinóval alakult ki. Ők ketten hét filmet készítettek el együtt. (Amennyiben beleszámoljuk az 1993-as Tiszta románc című filmet is, ahol Tarantino csak forgatókönyvet írt.)

A 75 éves színészlegenda első nagyobb sikere a Ponyvaregény mára kultikus főszerepe lett, ahol John Travolta oldalán Julesként alkotott maradandót. Tarantino a szerepet Jacksonnak írta, bár az elsőre gyengén sikerült casting állítólag majdnem a színész állásába került. Jackson ezután több nagyobb szerepet is kapott a rendezőtől, így játszott az 1997-es Jackie Brown, a 2012-es Django elszabadul és a három évvel későbbi Aljas nyolcas című filmekben is. Emellett a Kill Bill 2-ben is feltűnt pár másodperc erejéig, illetve a Becstelen Brigantykban a narrátor hangjaként volt jelen. A legendás rendező azonban már csak egy filmet forgat, mielőtt végleg szögre akasztja a kamerát. Kérdés, vajon Tarantino beválogatja-e majd még egy utolsó közös munkára.

A figyelmetekbe ajánljuk