aranyszobrocskák
Fotó: Getty Images

Hollywood már találgat – így alakulhatnak a főbb kategóriák a 2024-es Oscar-gálán

Március 11-én osztják ki a jövő évi aranyszobrocskákat a 96. Oscar-gála keretein belül, amelynek – a hagyományokhoz híven – a Los Angeles-i Dolby Theatre ad majd otthont. Hollywood viszont már most izgatott, idén is több mint 3 hónappal a díjkiosztó előtt elkezdődtek a találgatások a legfontosabb kategóriák végső győzteseit illetően.


Legjobb női mellékszereplő

Ebben a kategóriában a The Holdoversben remekelő Da'Vine Joy Randolph az, akit a filmkritikusok a legnagyobb esélyesnek tartanak. Az év egyik meglepetésének is kikiáltott filmet moziban ugyan nem, streamingen viszont megtekinthetjük majd. A dráma december 21-étől lesz elérhető a Prime Videon.

Ezt is olvasd el! 6 tény az Oscar-díjátadóról, amit nehéz elhinni, hogy valójában megtörténtek

Legjobb férfi mellékszereplő

A Barbie a 2023-as év egyik legnagyobb kasszasikere. A mozi témáját tekintve viszont mindenképp érdekesnek tűnik, hogy az egyik legerősebb pontja a filmnek épp a férfi karaktere. A Kent játszó Ryan Goslingot eddig elkerülte az Oscar-díj, könnyen elképzelhető azonban, hogy a 43 éves színész jövő márciusban karrierje eddigi legviccesebb szerepéért kapja majd meg a szakma legnagyobb elismerését. Greta Gerwig legújabb alkotása december 15-étől lesz elérhető az HBO Maxen.

Legjobb női főszereplő

Martin Scorsese idei mozija előtt a legtöbb néző számára ismeretlen volt Lily Gladstone neve. A western és a maffiafilm műfajait keverő Megfojtott virágok női főszereplője azonban lehengerlő és érzelemdús játékával mindenkit lenyűgözött. Olyannyira, hogy sok vélemény szerint még Robert De Niro ésLeonardo DiCaprio párosánál is jóval emlékezetesebbet alakított. A film már Apple TV+-on is elérhető.

Legjobb férfi főszereplő

Minden évben nagyon erős mezőnyt vonultat fel a férfi főszereplők versenye, ez jövőre sem lesz másképp. Az esélylatolgatások alapján a Leonard Bernsteinről szóló életrajzi film rendezője és főszereplője Bradley Cooper lehet a befutó. A hírek szerint karrierje egyik legjobb alakítását nyújtja Cooper a legendás zeneszerző bőrében. A film december 20-ától lesz megtalálható Netflixen.

Ez is érdekelhet: 5 színész, akit Oscar-díjasnak gondolsz, pedig nem az

Legjobb rendező

Martin Scorsese

Fotó: Getty Images

A direktorok harca sem lesz kisebb, itt is nagyobbnál nagyobb nevek jelentkeznek majd be az aranyszobrocskáért. Bár az Oppenheimerés a Barbie hatalmasat tarolt világszerte a kasszáknál, hollywoodi vélemények szerint ezek az alkotások igazán csak a vizuális díjakért szállhatnak majd versenybe. Helyettük az epikus történelmi dráma, a közel három és félórás Megfojtott Virágok rendezője, Martin Scorsese viheti majd haza az elismerést. Ha ez megvalósulna, a 81 éves direktor 17 évvel az első díja után kapná meg a másodikat.

Legjobb film

Megfojtott vir\u00e1gok jelenet: Robert De Niro \u00e9s Leonardo Dicaprio

Fotó: IMDB

A legjobb filmért folyó verseny ugyanolyan nyitott, mint 2023 tavaszán volt. Nolan Oppenheimerét megelőzve Scorsese drámája lehet itt a végső győztes, azonban az előttünk álló díjszezonban még bőven változhatnak az erőviszonyok – legyen szó bármelyik kategóriáról.

A figyelmetekbe ajánljuk