oscar-szobrok

6 tény az Oscar-díjátadóról, amit nehéz elhinni, hogy valójában megtörténtek

Az Oscar-díj széles körben az egyik legrangosabb filmes díj, így az aranyozott szobrocskát elnyerni óriási megtiszteltetés egy alkotónak. Ám a csillogáson túl a ceremóniának furcsa története van, amelyet kizárólagosság, furcsa balhék és megkérdőjelezhető döntések jellemeznek.


Na most akkor melyik?

A díjátadók történetének egyik legkínosabb hibája történt a 2017-es Oscar-gálán. Brian Cullinan rossz borítékot adott a legjobb film díjátadójának, Faye Dunawaynek és Warren Beattynek, így a Kaliforniai álmot hirdették ki győztesnek, a Holdfény helyett.

A keveredés oka? Cullinan figyelmét nyilvánvalóan a telefonja kötötte le. Egy fotót tweetelt a legjobb színésznőnek járó díj nyerteséről, Emma Stone-ról, körülbelül akkor, amikor a borítékot Beattynek kellett volna átadnia. A tweetet azóta törölték.

Ez is érdekelhet: A világ leghíresebb eseménye ─ íme az Oscar-gála rövid történelme

Nincs apelláta!

www.flickr.com

Az Oscar-díjasoknak a trófea átadásakor egy különleges megállapodást kell aláírniuk. 1950-től kezdve a show hivatalos szabályzata kimondja, hogy a győztesek nem adhatják el vagy szabadulhatnak meg a szobrocskájuktól anélkül, hogy előbb felajánlanák, hogy 1 dollárért eladják azt az Akadémiának. Ha nem hajlandók aláírni, nem tarthatják meg a trófeát. A szabály a győztes halála után az örököseikre is vonatkozik.

Ha már a szobornál járunk.

A szobrokat először 1929. május 16-án adták át egy ünnepségen a Hollywood Roosevelt Hotelben. Az akadémia teljes tagsága minden kategóriában jelölteket állított. Öt bírói testület (melyek az akadémia eredeti ágai alapján jöttek létre: színészek, írók, rendezők, producerek és technikusok) határozta meg a kategóriában legtöbb szavazatot elért 10 jelöltet, majd ezt a 10-et 3 ajánlásra szűkítette. A végső nyerteseket pedig egy olyan központi bírói testület jelölte ki, amely minden ágból tartalmazott tagokat.

81 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy nő nyerje el a legjobb rendezőnek járó díjat.

Az első Oscar-díj átadására 1929-ben került sor. Csak 2010-ben sikerült egy nőnek győzelmet aratnia a legjobb rendező kategóriában. Kathryn Bigelow történelmi győzelme A bombák földjén című filmben végzett munkája eredményeként született.

Miközben az Akadémia egy maroknyi figyelemre méltó díjat adományozott színesbőrűeknek, a legjobb rendező kategóriában még egyetlenegyet sem kapott fekete alkotó.

Helytelen lépés.

Amikor Adrien Brody 2003-ban Oscar-díjat nyert A zongorista című filmért, a színpadon csatlakozott Halle Berryhez, és megcsókolta őt a beleegyezése nélkül. Berry azóta már nyilatkozott az incidensről, megerősítve, hogy nem volt megrendezett, és hogy akkoriban sokáig kellemetlenül érezte magát miatta.

Olvasd el ezt is! 5 színész, akit Oscar-díjasnak gondolsz, pedig nem az

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk