1991 Academy Award Condor Films

Az idei, egészen pontosan 93. Oscar-gála amerikai idő szerint április 25-én, este kezdődik. De vajon mikor kezdték el díjazni a filmeket? És hogyan? Ennek jártunk most utána.


Az Oscar-díj az Amerikai Egyesült Államokban, a kaliforniai Beverly Hillsben található Mozgóképművészeti és Tudományos Akadémia által a filmiparban elért eredmények elismeréseként évente odaítélt számos díj egyike.

A díjakat először 1929-ben adták át. A nyertesek egy aranyozott szobrot kapnak, amelyet általában Oscar-díjnak hívnak.

Amikor megalapították az akadémiát 1927-ben, a díjazási bizottság csak egy volt azok közül, amelyet az új szervezet alapított. A díjak átadásának gondolatát először csak fontolóra vették, mivel az akadémiát jobban foglalkoztatták a munkaerő-problémák, a filmipar megrongálódott képének javítása, valamint a termelési eljárások elszámoltatása és az új technológiák.

Emiatt csak 1928 májusában fogadta el az akadémia a bizottság azon javaslatát, hogy 12 kategóriában adják át az a mára már ikonikussá vált szobrokat.

Ezek a kategóriák

  • a legkiemelkedőbb és legeredményesebb produkció;
  • legkiemelkedőbb színész;
  • drámai rendezés;
  • vígjáték-rendezés;
  • operatőrség;
  • művészeti rendezés;
  • mérnöki effektusok;
  • eredeti történetírás;
  • az adaptációs írás;
  • valamint a címírás voltak.

Az első díjak olyan filmekre vonatkoztak, amelyek 1927. augusztus 1. és 1928. július 31. között jelentek meg.

A szobrokat először 1929. május 16-án adták át egy ünnepségen a Hollywood Roosevelt Hotelben. Az akadémia teljes tagsága minden kategóriában jelölteket állított. Öt bírói testület (melyek az akadémia eredeti ágai alapján jöttek létre: színészek, írók, rendezők, producerek és technikusok) határozta meg a kategóriában legtöbb szavazatot elért 10 jelöltet, majd ezt a 10-et 3 ajánlásra szűkítette. A végső nyerteseket pedig egy olyan központi bírói testület jelölte ki, amely minden ágból tartalmazott tagokat.

A második Oscar-díjátadó 1930. április 3-ra esett, az 1928-as év második feléből és 1929-ből származó filmek tiszteletére.

Ekkorra a kategóriák száma hétre csökkent. A két nagy filmdíjat összeolvasztották, ez lett a legjobb kép kategória. Az akadémia azóta folyamatosan módosítja a szabályokat, eljárásokat és kategóriákat. A legjelentősebb változások között szerepelt az az 1933-as döntés, amely a díj jogosultsági időszakát a naptári évre módosította, valamint a mellékszereplő és a színésznő kategóriák hozzáadása 1936-ban.

A díjat, amely egy lovagot ábrázol, a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) művészeti igazgatójának, Cedric Gibbonsnak elképzelése alapján George Stanley szobrászművész tervezte.

A szobor 34,3 cm magas és 3,8 kg súlyú, aranyozott britanniumból készül.

A díjazottak nevét eredetileg előre megadták a sajtónak azzal a kikötéssel, hogy az információkat csak a díjátadó után lehet felfedni.

A Los Angeles Times azonban az ünnepség előtt, 1939-ben, kora esti kiadásban nyomtatta ki a győztesek nevét. Azóta a nyertesek neve szorosan őrzött titok a díjátadó ünnepség hivatalos kihirdetéséig.

Az Oscar-díjátadót először 1953-ban közvetítették az Egyesült Államokban, 1969 óta pedig nemzetközi szinten is sugározzák. A 20. század végére a gála jelentős eseménnyé vált, amelyet milliók tekintettek meg. Az évek során a legfigyelemreméltóbb házigazdák voltak Bob Hope, Johnny Carson és Billy Crystal. Később a vörös szőnyeges interjúk is a rendezvény szerves részévé váltak. A 2010-es évek végén csökkenni kezdett a nézőszám. Emiatt az akadémia számos változtatást jelentett be az ünnepség közvetítésével kapcsolatban, köztük egy három órás időkorlátot is.

A figyelmetekbe ajánljuk