A japán animációs művész életművét Los Angelesben állítják ki, ahol 11 animációs filmjét is meg lehet nézni.


Az Oscar-díjas japán animációs mester, Mijazaki Hajao életműve előtt tiszteleg a tavasszal a Los Angeles-i mozgóképmúzeumban (Academy Museum of Motion Pictures) megnyíló filmakadémiai múzeum első időszaki kiállítása - számolt be róla a Variety.com. A tárlatot a filmmúzeum Marilyn és Jeffrey Katzenbergről elnevezett galériájában rendezik be. A kiállítás 2021. április 30-tól látogatható, a múzeum hivatalos megnyitását követően.

Mijazaki hajao

Hajao Oscar-díjával 2003-ban

Getty Images

A kiállítás a híres japán animációs műhelyt, a Ghibli Stúdiót alapító animációs filmrendező hat évtizedes pályafutását mutatja be. Ez lesz a japán művész alkotásainak első retrospektív kiállítása Észak-Amerikában.

A kiállítást több mint 300 relikviával rendezték be, és Mijazaki 11 animációs filmjét ismerheti meg a közönség, köztük a Chihiro szellemországban és A vándorló palota című alkotásait. A tárlatot hét szekcióra osztják, ezek mindegyikét a mester egy-egy animációs témájának szentelik.

Never-Ending Man: Hayao Miyazaki Trailer #1 (2018) | Movieclips Indie

„Mijazaki Hajao egyedülálló képességgel képes megragadni, hogy miként érzékeljük az életet, annak minden kétértelműségével és összetettségével" – magyarázta Jessica Niebel, a tárlat kurátora. „Kiváltság volt együttműködni a Ghibli Stúdióval egy olyan kiállítás létrehozásában, amely Mijazaki rajongóinak és a munkásságát még nem ismerőknek egyaránt szól" – fűzte hozzá.

Mijazaki 2003-ban Oscar-díjat kapott a Chihiro szellemországban című rajzfilmjéért, és 2014-ben életművét is Oscar-díjjal ismerte el az amerikai filmakadémia.

Friss

Gattuso 22 nap után felmondott a Fiorentinánál

Jó eséllyel az egyik legrövidebb edzői karrier egy csapatnál valaha.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Szingapúrban piacra dobták a laborban tenyésztett húst

A Good Meat márkanévvel ellátott tenyésztett hús megtalálható már az éttermi kínálatban.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
MTI/Balogh Zoltán

Szabó T. Anna: Porbeszéd

Az Alibi - hat hónapra egy félévente megjelenő antológia, melybe neves szerzők adott témában írt verseit, novelláit, gondolatait olvashatjuk. Cikksorozatunkban ezekből a szövegből válogatunk. Ebben a részben Szabó T. Anna egyik versét tolmácsoljuk.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk