Florence Pugh a Dűne második részében
Fotó: IMDb

Villeneuve csalódott, amiért még mindig a Dűne 2 az év legtöbb bevételt hozó filmje

Denis Villeneuve egy torontói díjátadón ismét kifejezte nemtetszését a mozikultúra helyzetével kapcsolatban. A Dűne: Második rész rendezője, bár megtisztelve érzi magát, eléggé csalódott is, amiért még egy filmnek sem sikerült leköröznie az idei év legnagyobb kasszasikerét, írja a Deadline.


Miután május 31-én Torontóban átvette az Academy Icon-díjat a 2024-es Canadian Screen Awardson, Villeneuveígy nyilatkozott:

Csalódott vagyok, hogy (a Dűne: Második rész) még mindig az első helyen áll. (...) Remélem, hogy hamarosan más filmek sikeresebbek lesznek, és valamelyik nyári premier sokkal nagyobb kasszasiker lesz.

A március elsején bemutatott Dűne: Második rész eddig több mint 711 millió dollárt, közel 257 milliárd forintot hozott világszerte, ezzel pedig továbbra is toronymagasan 2024 legmagasabb bevételű filmjének számít. A második helyen a Godzilla x Kong: Az új birodalom áll 567 millió dollárral, vagyis 205 milliárd forinttal.

Szerintem olyan filmekre van szükségünk, amelyek valódi moziélményt nyújtanak, és teljes mértékben kihasználják a moziterem erejét – és most nem csak a Dűnére gondolok

– folytatta Villeneuve.

Egy olyan film, mint például a Polgárháború, erős példa erre. Szerencsés dolog, hogy a Dűne tényleg megszólította közönséget – bárcsak gyakrabban történne ez.

A Deadline arról is beszámolt, hogy a mozik nyár eleji jegybevétele 66 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A súlyos visszaesés okairól egyelőre csak találgatni lehet: sokak szerint egész egyszerűen nem érdekli már annyira az embereket a mozizás, ha egyszer otthonról, sokkal olcsóbban is streamelhetik a kedvenc filmjeiket.

A kép valószínűleg ennél sokkal árnyaltabb, és biztos, hogy a 2023-as hollywoodi sztrájkok is nagy szerepet játszanak a bevételcsökkenésben. Akárhogy is legyen, az álmatagul induló nyár eddigi legnagyobb vesztese a Furiosa: Történet a Mad Maxből, ami eddig mindössze 115 millió dollárnyi, 41,5 milliárd forintnyi bevételt termelt a 168 millió dolláros, 60,6 milliárd forintos gyártási költséggel szemben –

a mozikasszák szempontjából hagyományosan erős amerikai emlékezet napján pedig 1995 óta nem szerepelt ilyen gyengén egyetlen film sem. Ez már csak a kifejezetten jó kritikák miatt is eléggé meglepő; saját írásunk itt olvasható az új Mad Max-moziról.

A figyelmetekbe ajánljuk