Javier Bardem a Dűne második részében

Denis Villeneuve-vel rengeteg interjú készült az utóbbi időszakban a Dűne második része miatt – ezúttal viszont maga Steven Spielberg kérdezte őt az Amerikai Rendezők Céhe Director’s Cut című podcastjában. A legendás rendező nem titkolta lelkesedését az új Dűne-adaptáció iránt, írja a Variety.


Steven Spielberg – akinek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint például a Schindler listája, a Kapj el, ha tudsz és A cápa – személyesen kérdezte Villeneuve-öt új filmjével, a Dűne: Második résszel kapcsolatban. Közben maga is elmondta róla véleményét, ami kifejezetten pozitív:

Ez egy vizuális eposz, ami tele van igazán mélyen megrajzolt karakterekkel. Pedig nagyon kevés a párbeszéd, ha a film teljes hosszához képest mérjük. A felvételek olyanok, mintha festmények lennének, még sincs egyetlen olyan beállítás sem, ami mesterkélten hat. Az egyik legbriliánsabb sci-fi filmet készítetted el, amit valaha láttam.

Külön kiemelte azt a jelenetet, amiben Paul (Timothée Chalamet) először utazik sikeresen egy homokférgen:

Ez az egyik legnagyszerűbb dolog, amit valaha láttam.

Spielberg úgy érzi, hogy az egyik legizgalmasabb a filmben az, ahogyan Villeneuve a sivatagot ábrázolja – szerinte ugyanis a kanadai rendező úgy bánik a homokdűnékkel, mintha azok vízből lennének. Villeneuve erre válaszul elárulta, hogy a többi munkafolyamathoz hasonlóan a sivatagi jelenetekbe is rengeteg energiát fektetett a stáb.

Azt a részt például, amikor Paul és Chani (Zendaya) először csókolja meg egymást, négy napon keresztül forgatták, mindig a naplemente ugyanazon perceiben. A rendező hozzátette: a homokdűnéket a színészekhez hasonlóan „castingolták”, mielőtt belekerülhettek a filmbe – nagyon fontos volt ugyanis, hogy a lehető legjobban illjen össze a formájuk és a textúrájuk.

Spielberg végül a szakma legnagyobbjai közé sorolta a kanadai rendezőt:

Vannak olyan filmesek, akik világokat építenek, és tudjuk, hogy ez nem egy hosszú lista. Kezdjük [Georges] Méliès-szel és természetesen [Walt] Disney-vel és [Stanley] Kubrickkal. George Lucas, George Pal, Ray Harryhausen és [Frederico] Fellini is saját világokat épített. Tim Burton, nyilvánvalóan. Wes Anderson. Peter Jackson. James Cameron. Christopher Nolan. Ridley Scott, Guillermo del Toro. A lista folytatható – de azért nem olyan sokáig. Én mélyen és buzgón hiszem, hogy te vagy az egyik legújabb tagja ennek a listának.

A figyelmetekbe ajánljuk